Hoe automatisering zorgt voor jobs [Advertorial]

Iedere onderneming is in voortdurende ontwikkeling: processen vereenvoudigen, kosten minimaliseren, fouten voorkomen. Dankzij de groeiende automatisering wordt het steeds eenvoudiger om dit te realiseren. Maar wat is de keerzijde hiervan? Wat zijn de gevolgen voor de werkgelegenheid? Worden bepaalde jobs overgenomen door machines en robots?

Zelfrijdende trucks of geautomatiseerde terminals: in de transport- en logistieke sector wint automatisering volop aan terrein. Moeten medewerkers zich ongerust maken? Volgens Fons Leroy, ex-topman van VDAB, alvast niet. In zijn visie gaat automatisering gepaard met meer en andere werkgelegenheid: ”België is het derde grootste geautomatiseerde land in Europa. We zien dat automatisering altijd gepaard gaat met meer werkgelegenheid. Ik zet me af tegen mensen die zeggen dat robots het werk zullen overnemen. We moeten eerder nadenken over cobotisering dan robotisering en zoeken naar taken voor machines in combinatie met taken waar mensen voor nodig zijn. Bepaalde jobs zullen verdwijnen, maar andere komen in de plaats.”

Software voor magazijn en logistiek

Kim Van Slembrouck, Business Analyst bij iOnLogistics, de specialist in software voor magazijn en logistiek management, verklaart: “Het gaat vooral om de volledige automatisering in de magazijnen die ondersteunend kan werken. Taken die louter uitvoerend zijn, kunnen in principe gerobotiseerd worden. Met ons iTOS systeem willen in de eerste plaats de magazijnactiviteiten automatiseren zodat er nog zo min mogelijk menselijke fouten kunnen plaatsvinden. Dat is enorm kostenbesparend voor een bedrijf. Een ander pluspunt is dat het aantal gebeurlijke ongevallen drastisch zal dalen in een magazijn.”

Niet minder, maar anders

Toch betekent automatisering niet dat er afvloeiingen in het personeel moeten gebeuren. Het takenpakket van de medewerkers zal er vooral anders uitzien. Doordat de taken die weinig tot geen denkwerk vergen, gerobotiseerd worden, komt er tijd vrij voor het optimaliseren van de verschillende interne processen. Een machine voert immers enkel uit wat hem wordt opgedragen na een grondig denkproces. Ook het onderhoud, bedienen, controleren en aansturen van deze machines zal nog steeds door medewerkers gebeuren. Dat betekent ook dat we evolueren naar extra opleidingen en een belangrijke trend in de toekomst: levenslang leren.

Magazijnactiviteiten automatiseren

Kim Van Slembrouck: “Onze missie is om de kosten van het exploiteren van een bedrijf te optimaliseren en de dagelijkse operationele efficiëntie te maximaliseren. Daar maakt automatisering een onmiskenbaar deel van uit. We merken dat er heel wat ‘schrik’ bij de mensen zit wanneer her hierover gaat, terwijl het net ontlastend dient te zijn. Overigens is het ook niet zo dat ieder bedrijf in de logistiek morgen plotsklaps naar volledige automatisering kan gaan. Dat kan immers enkel mogelijk en handig zijn als je over een magazijn met strikte, vaststaande afmetingen beschikt en op voorhand weet wat je gaat produceren.”

lees ook

Aankomende Events

ONTVANGT U ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF NOG NIET? MELD JE DAN NU AAN!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
transport media logo