Digitalisering in de breakbulk: NxtPort en iOnLogistics over Bulkchain [Advertorial]

Toen begin 2020 het Bulkchain-platform officieel werd gelanceerd, betekende dat een heuse vooruitgang op het vlak van digitalisering van logistieke processen voor bedrijven in de breakbulk. Nu, meer dan een jaar later, later blikken Steven Schutter, product manager bij NxtPort, en Guy Van der Veken, director Operations bij iOnLogistics, terug.

Digitalisering data

Het was de breakbulk community die al in 2018 zelf naar NxtPort stapte met de ambitie om een heuse digitale inhaalbeweging te maken. De administratieve processen in de sector zijn arbeidsintensief en tijdrovend. Bovendien stonden de verschillende schakels in de logistieke ketting veel minder ver in het efficiënt uitwisselen van data dan de containersector.

NxtPort ontwikkelde daarop het data-uitwisselingsplatform Bulkchain en zette het op punt met een pilootproject waaraan enkele bedrijven uit de Antwerpse haven meewerkten.

“We maken komaf met het voortdurende kopiëren-en-plakken, PDF-bestanden mailen en overbodige telefoontjes. Bulkchain stroomlijnt de communicatie en opvolging van het hele logistieke proces. Het resultaat: veel minder administratieve rompslomp en vermijdbare fouten worden geëlimineerd”, Bulkchain product manager Steven Schutter

Hoe gaat het precies in z’n werk?

Een van de bedrijven die in dit digitaal project stapte is Mexico Natie. De connectie tussen Mexico Natie en het NxtPort-platform werd gelegd via het iTOS-platform van iOnLogistics. “We hebben zonder problemen Mexico Natie kunnen koppelen”, zegt Guy Van der Veken, director Operations bij iOnLogistics. “Ook de samenwerking met de verschillende partijen loopt vlot. Er is een zeer positieve flow en ingesteldheid. Het project wordt dan ook vanuit een ruimer perspectief bekeken.”

Trekkersrol voor iOnLogistics

In heel het project heeft iOnLogistics een belangrijke rol gespeeld. “We vormden mee de lijm tussen de verschillende partijen. Enerzijds met ons iTOS-platform, dat een van de tools is die de uitwisseling van data effectief mogelijk maakt. Anderzijds omdat we, vanuit onze missie om bedrijven slimmer digitaal te laten werken, actief mee de nodige partijen overtuigden om in dit project te stappen”, aldus Guy Van der Veken.

Gestroomlijnde processen zijn een absolute noodzaak voor elk onderneming die met logistieke processen te maken krijgt, wil ze rendabel zijn. Verschillende bedrijven in diverse sectoren rekenen daarom op iTOS, de innovatieve logistieke software van iOnLogistics.

lees ook

Aankomende Events

ONTVANGT U ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF NOG NIET? MELD JE DAN NU AAN!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
transport media logo