Haven Antwerpen (Copyright: Port of Antwerp)

Havenfusie krijgt groen licht van mededingingsautoriteit

De Belgische Mededingingsautoriteit ziet geen bezwaren tegen de fusie van de havens van Antwerpen en Zeebrugge. Daarmee is een belangrijke horde overwonnen op weg naar de finalisering van de fusie tussen beide havens. 

Het Mededingingscollege van de Belgische Mededingingsautoriteit heeft op 7 januari 2022 de feitelijke fusie goedgekeurd tussen het Havenbedrijf Antwerpen en de Maatschappij van de Brugse Zeehaven tot een eengemaakt havenbedrijf (Haven van Antwerpen-Brugge / Port of Antwerp-Bruges).  Daarmee is een belangrijke stap gezet in het finaliseren van het fusietraject, dat in februari 2021 door de bestuursraden van beide havens officieel in gang werd gezet. De gemeenteraden van Antwerpen en Brugge keurden de fusieplannen al in maart 2021 goed.

Het onderzoek van de mededingingsautoriteiten spitste zich met name toe op de impact van de concentratie op markten voor havenconcessies en algemene en bijzondere havendiensten voor containers, vloeibare bulk en ro-ro cargo. “Het College heeft op voorstel van de auditeur geoordeeld dat de concentratie geen gevolgen dreigt te hebben die een goedkeuring in de weg zouden staan”, klinkt het in een officiële mededeling van de Mededingingsautoriteit.

Aanstaande vrijdag presenteren de havens van Antwerpen en Zeebrugge voor het eerst gezamenlijk hun jaarcijfers in de haven van Zeebrugge. Verwacht wordt dat de fusie in haar geheel zal zijn afgerond in april 2022

lees ook

Aankomende Events

ONTVANGT U ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF NOG NIET? MELD JE DAN NU AAN!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
transport media logo