Eerste elektrische bierleveringen in Brussel met Jupiler E-Truck

Brouwerijconcern AB InBev pioniert in Brussel met de eerste elektrische vrachtwagen voor bierleveringen. Deze ‘Jupiler E-truck’ werd ontwikkeld in samenwerking met MAN en kadert in de strategie van de brouwerij om haar logistieke processen tegen 2040 netto-CO2-vrij te maken. 

Met de inzet van een eerste MAN E-truck voor zijn Brusselse leveringen zet Ab InBev een volgende stap in de vergroening van zijn logistieke processen. Eerder nam de brouwerij al een elektrische vrachtwagen in gebruik in zijn Leuvense hoofdzetel. Met 160 kilometer autonomie zou de E-truck in staat moeten zijn zo’n tien zaken per dag te beleveren. De milieuwinst zit hem in zijn CO²-neutrale karakter en het reduceren van lawaaihinder. Energie kan de truck duurzaam ’tanken’ dankzij de zonnepanelen op het dak van de Brusselse AB InBev-vestiging in Anderlecht. “Voor de stadsdistributie is elektrisch rijden de toekomst”, zegt logistiek directeur Benelux bij Ab Inbev Philippe Seminck. “Vanaf dit jaar kopen we geen dieseltrucks meer aan voor Brussel.”

AB InBev wil op termijn zijn hele stadsdistributie gaan uitvoeren met lage- of zero-emissievoertuigen. De E-truck van MAN is een goed beginpunt omdat deze vanaf de fabriek als elektrisch aangedreven voertuig wordt geleverd en niet als geconverteerde klassieke truck. De brouwerij onderzoekt ook andere aandrijfmethodes zoals waterstof.

Walter Moortgat van MAN benadrukt het belang van elektrificatie in het wegverkeer maar noemt ook enkele belangrijke uitdagingen: de noodzaak voor fiscale incentives om in de (nog prijzige) technologie te investeren, aangepaste toltarieven en snellaadprijzen langs de snelweg, om nog te zwijgen over voldoende performante laadapparatuur.

Brussels mobiliteitsminister Elke Van den Brandt neemt de bezorgdheden van de vrachtwagenbouwer ernstig. Ze is alvast zeer te spreken over de inspanningen van Ab InBev om zijn logistieke ketens te vergroenen. Ze prijst  het bedrijf om het doorzettingsvermogen en wenst de initiatiefnemers dan ook veel zon: niet alleen om de zonnepanelen volop op te laden, maar ook met het oog op goedgevulde terrassen, en dus vele haltes voor deze elektrische pionier.

lees ook

Aankomende Events

ONTVANGT U ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF NOG NIET? MELD JE DAN NU AAN!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
transport media logo