Energiemaatregelen doen kostprijs transport niet dalen

De aangekondigde federale maatregelen om de prijs aan de pomp te milderen, zullen weinig impact hebben voor de transportsector, volgens de inschatting van vervoerdersfederatie Febetra. 

In het pakket steunmaatregelen valt vooral de aangekondigde daling van de accijnzen op: de federale regering wil zo snel mogelijk de accijns op een liter benzine of diesel doen dalen met 17.5 eurocent per liter. Een cliquetsysteem wordt ingevoerd waarbij de accijnzen hernemen in geval van prijsdalingen zodra de maximumprijs onder 1,7 euro per liter daalt.  Er wordt een evaluatie voorzien midden juni 2022. Vanaf dan wordt er voorzien in een maandelijkse monitoring.

“Dit maakt voor professionele gebruikers enkel een verschil doordat de voorfinanciering van de accijns door de bedrijven minder groot wordt”, zegt Isabelle De Maegt, woordvoerder van de transportfederatie Febetra. “De kostprijs van diesel blijft dezelfde. Deze maatregelen hebben dus geen invloed op de transportprijs. Voor wie op professionele diesel rijdt, verandert er niets. Vrachtwagens onder7.5 ton en lichte bedrijfsvoertuigen zullen de vermindering wel voelen. We hopen evenwel dat het systeem van de professionele diesel in zijn oorspronkelijke vorm terugkeert wanneer de dieselprijzen zakken tot het niveau waarop het cliquetsysteem in werking treedt.”

De alternatieve brandstoffen LNG en HVO profiteren minder van deze maatregelen. Op LNG wordt immers geen accijns geheven. HVO geniet hetzelfde accijnsregime als diesel, maar is door de productiekosten nog veel duurder dan klassieke diesel. Uit de analyse van de brandstofprijzen blijkt dat deze brandstoffen momenteel geen reëel economisch alternatief vormen voor diesel.

lees ook

Aankomende Events

ONTVANGT U ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF NOG NIET? MELD JE DAN NU AAN!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
transport media logo