Featured Video Play Icon

[VIDEO] Hoe gaan transporteurs om met de hoge dieselprijs?

We vroegen aan 5 verschillende transporteurs (STEF, GOBO, Jacobs Transport, Handico Trucking en Ninatrans) hoe hun bedrijf omgaat met de hoge diesel- en energieprijzen die de markt momenteel teisteren, onder meer door de oorlog in Oekraïne. Een goede dieselclausule en duidelijke communicatie met de klant blijken essentieel.

“We hebben al langer dieselclausules die de stijging van de dieselprijs compenseren bij de klant, maar wat nieuw is, is de krankzinnig hoge energieprijzen van vandaag”, legt Gauthier Morel van STEF uit. “We zitten met prijzen tot wel 700 euro per MWh, wat 10 tot 15 keer hoger is dan wat we historisch hebben gekend. En aangezien wij gespecialiseerd zijn in gekoelde en diepgevroren goederen, is onze energiekost erg hoog. We moeten dus wel opnieuw het gesprek aangaan met de klanten.”

Ook Jacobs Transport uit Genk ondervindt problemen door de stijgende dieselprijs, zo legt eigenaar Bart Tilmans uit: “Ondanks de dieselclausules hebben deze hoge prijzen een belangrijke impact op onze marges.” “Alle grondstoffen zijn duurder geworden”, voegt Jurgen Gobyn van GOBO toe. “Diesel natuurlijk ook, daar heb je dieselclausules voor, maar daarmee loop je altijd achter de feiten aan, zeker met de huidige fluctuaties. Gas is duurder geworden voor onze verwarming en onze tankcleaning. Maar ook wisselstukken zijn duurder geworden, banden, … We zitten met een gigantische kostenstijging.”

Wat is de oplossing?

“Ik heb zelf geen oplossing voor deze situatie”, geeft Bart Tilmans toe. “Ik denk dat een goede samenwerking met klanten en goede dieselclausules op dit moment zeer belangrijk zijn. De rest hangt af van factoren waar we als transporteur weinig impact op hebben.” Bij GOBO is een prijsstijging onvermijdelijk: “Onze marges zijn zo klein, als we de huidige kosten niet kunnen doorrekenen, werken we binnenkort met verlies. En daar doen we het niet voor.” Benny Smets van Ninatrans is duidelijk: “Met de variabele dieselprijzen is er maar één oplossing voor transporteurs: de kosten doorrekenen, en niet achteraf, maar onmiddellijk de klanten informeren en duidelijk maken dat deze kosten een enorme impact hebben op de rentabiliteit van het bedrijf.”

lees ook

Aankomende Events

ONTVANGT U ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF NOG NIET? MELD JE DAN NU AAN!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
transport media logo