Driekwart van de trucks had minstens 1 band met een te lage bandenspanning…

Op vrijdag 22 april 2022 heeft Goodyear een grote bandeninspectie gehouden bij grensovergang Hazeldonk. Op een zeventigtal voertuigen (inclusief opleggers en aanhangwagens) werd de bandenspanning gecontroleerd. Slechts één op de vier vrachtwagens had al zijn banden op de juiste spanning.

Meer dan 400 banden werden bekeken. “De resultaten van deze controle bewijzen dat er in de transportwereld nog steeds veel geld wordt verspild door een te lage bandenspanning”, zegt Ymen de Boer,  Fleet Business Manager van Goodyear Nederland. “Tijdens de inspectie bleek dat maar liefst 75% van de gecontroleerde voertuigen reed met minstens één band met een te lage bandenspanning. Gemiddeld werd er een onderspanning van 12,8% geconstateerd. Bij een dergelijke gemiddelde onderspanning verliest men per jaar 900 euro per truck door verhoogd brandstofverbruik en verhoogde slijtage. Dat is ook slecht voor de veiligheid van de chauffeur.”

Tire Horror Picture Show

In sommige gevallen vonden de Goodyear inspecteurs zelfs duidelijke veiligheidsovertredingen: bij maar liefst 10% van de gecontroleerde voertuigen bleek dat zij achterstallig bandenonderhoud hadden en bij 10 banden kon de bandenspanning niet gemeten worden omdat het ventiel defect was. Eén voertuig bleek zelfs op een lekke band te rijden. Tevens werden alle banden en velgen gecontroleerd op ernstige beschadigingen en op een juiste uitlijning. Twee voertuigen hadden ernstige beschadigingen in de wang, bij twee andere was er schouderslijtage door verkeerde uitlijning en bij één was een koordbreuk. De Boer : “Achterstallig onderhoud van banden gaat ten koste van de veiligheid en is slecht voor het milieu. Zelfs iets schijnbaar simpels als een kapot of onbereikbaar ventiel zorgt ervoor dat het voertuig een grotere kans maakt op een lekke band (de spanning kan immers niet gecontroleerd worden), waardoor de chauffeur uren oponthoud krijgt en in het ergste geval een ongeluk veroorzaakt. Vaak blijken gestrande vrachtwagens ook veroorzaker te zijn van filevorming hetgeen wordt beperkt door goed onderhoud.”

 

lees ook

Aankomende Events

ONTVANGT U ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF NOG NIET? MELD JE DAN NU AAN!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
transport media logo