WDP bouwt hub voor groene mobiliteit op VPD-site Zellik

Logistiek vastgoedontwikkelaar WDP schakelt een versnelling hoger in de ontwikkeling van zijn activiteit rond groene energie en mobiliteit. De WDP-site in Zellik, momenteel in gebruik door Transporteur van het Jaar VPD, wordt de eerste Green Mobility Hub van de groep, met focus op duurzame (zonne-)energie en decarbonisatie. Daarnaast breidt WDP ook elders zijn zonnepanelenpark uit. 

WDP merkt dat de energienoden van zijn klanten evolueren. Het bedrijf wil een actieve rol spelen in die energietransitie. Met WDP Energy wil het via een verhoogde groene energieproductie en technologie zijn sites meer zelfvoorzienend maken en decarboniseren onder de noemer ‘Energy as a Service’. De WDP-site in Zellik wordt in het kader van die plannen omgevormd tot Green Mobility Hub.

De site staat in voor haar eigen energieproductie en kjrijgt infrastructuur die nodig is voor de decarbonisatie van het transport en de activiteiten on-site door de klant. Concreet zal de site worden uitgerust met een PV-installatie op het dak van het volledige gebouw die zal worden gecombineerd met een batterij en elektrische laadpalen voor personenwagens, bestelwagens en vrachtwagens, en dit zowel voor het in- als outbound goederenverkeer. Bijkomend wordt het energieverbruik van de bestaande kantoren gedecarboniseerd door middel van de installatie van een warmtepomp ter vervanging van verwarming op gas. Dit project zal bovendien niet enkel de eigen klant duurzaam ondersteunen, maar ook de bredere community: dankzij de inrichting van publieke laadpunten voor andere – externe – (vracht)wagens, zal ook worden ingespeeld op de gebruikers van de industriezone rondom. Het project wordt uitgewerkt in nauwe samenwerking met VPD. VPD’s klanten verwachten een CO2-neutrale behandeling van hun zendingen.

WDP beschouwt deze site als een pilootproject waarbij in eerste fase wordt gefocust op een duurzame stadslogistiek. De verdere uitrol ervan kan een antwoord bieden op de uitdagingen waarmee alle klanten binnen zijn portefeuille worden geconfronteerd – niet enkel voor distributie op korte afstand, maar ook voor het lange-afstandsvervoer.

WDP ambieert een vermogen aan energie via zonnepanelen van 250 MWp tegen 2025. Bijna de helft van het huidige geplande vermogen aan zonne-energie zal worden opgewerkt op 1 site, namelijk op het dak van het in aanbouw zijnde multimodale logistieke park WDPort of Ghent bij North Sea Port in de Gentse haven. Deze site zal worden voorzien van een rooftop-zonnepanelenpark met een oppervlakte van maar liefst 150.000 m², goed voor een vermogen van 25 MWp aan opgewekte groene energie.

lees ook

Aankomende Events

ONTVANGT U ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF NOG NIET? MELD JE DAN NU AAN!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
transport media logo