VIL-project BILOG helpt logistiekbedrijven data overzichtelijk te maken

VIL lanceert het project BILOG om logistieke bedrijven te helpen om hun ‘business intelligence’ aan te scherpen op basis van data. Bedrijven in de logistiek bezitten vaak grote hoeveelheden data, maar worstelen ermee om deze data op een efficiënte manier te verzamelen en te gebruiken bij het maken van analyses en beslissingen. Daar wil het VIL nu verandering in brengen. 

Data worden weleens het nieuwe goud genoemd, maar veel spellers in de logistieke sector hebben moeite om hun data aan het werk te zetten op een manier die meerwaarde biedt. Bij voorgaande projecten rond business intelligence konden de onderzoekers van het VIL vaststellen dat bedrijven vaak wel over veel data beschikken, maar niet over tools om er snel en efficiënt mee aan de slag te gaan. Nochtans is het waardevolle informatie die ze goed kunnen gebruiken voor het nemen van strategische beslissingen, bij rapporteringen en voor prijsberekeningen. Volgens de onderzoekers worden nog te veel belangrijke beslissingen genomen op ‘buikgevoel.’ Data worden bovendien steeds belangrijker om tegenover klanten en andere stakeholders de duurzaamheid van de processen in kaart te brengen. In dit project zal VIL nagaan welke data nodig is en welke beschikbaar, in welke systemen. Daarna zal een generiek model ontwikkeld worden om belangrijke Business Intelligence-tools te kunnen implementeren.

UHasselt ondersteunt het project als partner. ook Vlaio zet zijn schouders onder het BILOG-initiatief.  Achttien bedrijven uit de transport- en logistieksector stappen mee in het project: Famiflora – FamiTrans, TLCC, Haesaerts Intermodal, Multimodal Transports & Logistics (MTL), Transics International, Seabird, Van De Velde, VPD, BOMA, Opslag en Distributie Ter Haeghe NV (ODHT), Qargo, BDO Advisory BV, Nolmans Retail Support (Toychamp), Bmatix, DataSense, Vintra, Tailormade Logistics (TML) en IVBO.

lees ook

Aankomende Events

ONTVANGT U ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF NOG NIET? MELD JE DAN NU AAN!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
transport media logo