Vopak en haven Antwerpen gaan voormalige Gunvor-concessie herontwikkelen

De Nederlandse tankopslagoperator Vopak gaat in samenwerking met de Antwerpse havenautoriteit de concessie van de grondstoffentrader Gunvor duurzaam herontwikkelen. Het 105 hectaren grote terrein krijgt een nieuwe bestemming op het vlak van hernieuwbare energie.  

De site biedt diepzee- rivier-, weg- en spoortoegang, alsook pijpleidingverbindingen naar Noordwest-Europa. De aangrenzende en toekomstige pijpleidingen zijn geschikt voor het transporteren van onder andere propyleen, ethyleen, CO2 en waterstof. Vopak zal de concessie herconfigureren met als voornaamste bedoeling een bijdrage te leveren aan de decarbonisatie van de industriële cluster op het Antwerpse havenplatform. De bodemsanering zal waar nodig gebeuren in nauw overleg met interne en externe deskundigen en autoriteiten. Voorts zullen Port of Antwerp-Bruges en Vopak verder in gesprek met elkaar gaan om hun gemeenschappelijke strategische ambitie vorm te geven, namelijk de gezamenlijke ontwikkeling van een new green energy hub. Antwerpen wil zich steeds meer opwerpen als ‘energiepoort’ van Europa.

Vopak verwerft de toegang tot het concessieterrein door de overname van aandelen van Gunvor Petroleum Antwerpen. Gunvor legde in 2020 zijn relatief verouderde Antwerpse raffinaderij stil bij gebrek aan vraag. In augustus van dit jaar werd beslist dat ook de petroleumopslag, goed voor een miljard kubieke meter aan tanks, werd afgebouwd.

lees ook

Aankomende Events

ONTVANGT U ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF NOG NIET? MELD JE DAN NU AAN!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
transport media logo