Bedrijven zetten zich in Brussel in voor emissiearme logistiek

Op initiatief van Leefmilieu Brussel en Brussel Mobiliteit hebben enkele tientallen bedrijven en instellingen vandaag een ‘Green Deal Stadslogistiek’ charter ondertekend voor koolstofarme logistiek in Brussel. IKEA zal dit charter uitvoeren in samenwerking met zijn transportpartners.

Elk van de ondertekenende bedrijven of organisaties verbindt zich ertoe zijn goede voornemens om te zetten in concrete acties. Het kan gaan om het gebruik van alternatieve vervoerswijzen, betere verbindingen tussen verschillende logistieke actoren, de ontwikkeling van lokaal logistiek vastgoed of logistieke hubs, optimalisering van leveringen, het gebruik van bakfietsen of zero-emissie voertuigen.

IKEA België zal bijvoorbeeld samenwerken met zijn transportleveranciers VPD en Arid om sneller over te schakelen op een elektrische leveringsvloot. 40 procent van alle leveringen in 2023, 85 procent in 2024 en 100 procent in 2025. Zo zullen alle acht Belgische winkels en het distributiecentrum van IKEA worden uitgerust met geschikte laadstations in samenwerking met Allego, dat de nieuwe laadinfrastructuur zal financieren, installeren en onderhouden. Afhankelijk van de grootte van de winkel zullen er 20 tot 30 AC-laadpunten (normale laders) en 4 tot 6 HPC-snelladers per locatie zijn. Deze laadinfrastructuur zal ook toegankelijk zijn voor personeel en klanten. De eerste winkel die van dit plan profiteert, is die in Anderlecht.

Lijst van ondertekenende organisaties: AB Inbev – Belgische Kamer van Verhuizers – BePark – Bilmo – Bpost – Cabas – Cargo Velo & Dioxide de Gambettes – City Depot – Clem – Colruyt Group – Coventuris – De Munt /Théatre La Monnaie – Delhaize Le Lion/De Leeuw – Embuild – Eurovia – Febetra – FrigoLoco – GLS – Green Wheels – Groupe One – Holcim – IKEA Belgium – L’Empoteuse – Linked Farm – Lucien – MeltingPom’ – Metabolism – Monkey Donkey – PharmaBelgium-Belmedis – POLIS – Proximus – Ready Beton – Recyclo – ROUF-CEJ – Shipit – ShoeShine And More – Stad Brussel / Ville de Bruxelles – Terroirist – Tri-Vizor – Urbeez – Urbike – Van Moer Group – Veolia – VPD Logistics – Ziegler

lees ook

Aankomende Events

ONTVANGT U ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF NOG NIET? MELD JE DAN NU AAN!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
transport media logo