LKW-Maut mag nu in prijs verdubbelen

De Duitse federale regering heeft eindelijk het wetsvoorstel van verkeersminister Volker Wissing goedgekeurd: vanaf 1 december 2023 zullen de LKW-Maut tarieven sterk stijgen als gevolg van de toepassing van een CO2-belasting die wordt verhoogd tot 200 euro per ton.

Deze hogere CO2-bijdrage zal het LKW-Maut tarief bijna verdubbelen. De praktische details zijn echter nog niet bekend. Het lot van voertuigen op biodiesel of biomethaan is bijvoorbeeld onzeker, terwijl nul-emissievoertuigen tot eind 2025 volledig vrijgesteld blijven van de LKW-Maut. Daarna zullen ze blijven profiteren van een verlaagd tarief.

Volgens het ministerie van Verkeer (BMDV) zullen deze nieuwe tarieven ook zo snel mogelijk (1 juli 2024?) van toepassing zijn op alle voertuigen van meer dan 3,5 ton en zouden ze over een periode van vier jaar naar schatting 30 miljard euro aan extra inkomsten moeten genereren, waarvan het grootste deel zal worden toegewezen aan het… spoorwegnet. Dit is een tweede bittere pil voor vervoerders om te slikken, aangezien het oorspronkelijke concept van de LKW-Maut was om prioriteit te geven aan het verbeteren van de weginfrastructuur.

lees ook

Aankomende Events

ONTVANGT U ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF NOG NIET? MELD JE DAN NU AAN!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
transport media logo