Recyclagebedrijf halveert CO2-uitstoot nagenoeg met modal shift

Multimodaal.Vlaanderen, het adviespunt voor multimodaal vervoer, hielp recyclagebedrijf REAZN om naar de binnenvaart over te schakelen. Die modal shift levert de fabricant van metaalproducten een CO2-reductie op van maar liefst 42%.

De zinksmelterij van REAZN in Kruisem in Oost-Vlaanderen voert zinkproducten aan om ze te recycleren tot herbruikbare half-fabrikaten. Jaarlijks importeert het bedrijf een 200-tal containers met materiaal om te recycleren en exporteert het een 300-tal containers via de Haven van Antwerpen-Zeebrugge.

Gezien de ligging van het bedrijf in Kruisem, op een boogscheut van Wielsbeke, bleek het Inland Container Yard (ICY)-concept een volwaardig en duurzaam alternatief voor het wegtransport. De containers worden vanuit Antwerpen via binnenvaart naar Wielsbeke aan- en afgevoerd om daarna met een kort lokaal transport op de site in Kruisem gelost of geladen te worden. Het lagere aantal vrachtwagenritten zorgt voor een CO2-reductie van 42 %.

Multimodaal.Vlaanderen werkte dit alternatief uit. “Multimodaal.Vlaanderen heeft voor REAZN de volledige businesscase doorgerekend,” vertelt Filip Dupré, Multimodaal Expert bij VIL. “De doorlooptijd – afhankelijk van de complexiteit – duurt voor ons gewoonlijk een paar weken om alle informatie te vergaren en daarrond een voorstel te formuleren.”

Daarna is het aan het bedrijf om te beslissen hoe snel zij daarmee aan de slag gaan. REAZN heeft niet getwijfeld en is onmiddellijk beginnen omschakelen. “Deze modal shift laat ons toe om duurzamer te werken, wat perfect past in onze visie,” aldus Tom De Martelaere, Environmental Manager bij REAZN.

 

lees ook

Aankomende Events

ONTVANGT U ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF NOG NIET? MELD JE DAN NU AAN!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
transport media logo