Vakbonden in actie voor ‘Dag tegen Vermoeidheid’

Woensdag 21 juni is de dag waarop de nacht het kortst is. Reden te meer voor de transportvakbonden om deze dag te wijden aan vermoeidheid achter het stuur, een kwaal die volgens hen 60% van de vrachtwagenchauffeurs treft.

De vakbonden BTB en ACV halen een onderzoek aan dat werd uitgevoerd door hun Europese organisatie ETF, waaruit bleek dat 60% van de vrachtwagenchauffeurs regelmatig vermoeid achter het stuur zit. Daarnaast gaf bijna een derde van de chauffeurs toe in de afgelopen twaalf maanden minstens één keer achter het stuur in slaap te zijn gevallen. Daarom werden een aantal initiatieven georganiseerd: de BTB bezocht beroepsfederaties, opdrachtgevers en transportbedrijven om hun aandacht te vestigen op het probleem en publiceerde ook haar nieuwe Zwartboek over de parkeerfaciliteiten op de Belgische snelwegen. Dit initiatief loopt al sinds 2007, maar de bevindingen zijn nog steeds negatief: er is nog steeds een tekort aan plaatsen en de kwaliteit, het comfort en de veiligheid voldoen nog steeds niet aan de verwachtingen van de chauffeurs. 86% van de chauffeurs zegt dat ze (bijna) nooit een fatsoenlijke plaats vinden om te overnachten.

Bij ACV-Transcom vonden de acties plaats op vijf parkings met bijzonder veel vrachtverkeer (Goordijk, Nazareth, Grand-Bigard, Heverlee en Rekkem). Bezoekende chauffeurs kregen een bemoedigend woordje en een klein ‘energiepakket’ om de dag door te komen.

lees ook

Aankomende Events

ONTVANGT U ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF NOG NIET? MELD JE DAN NU AAN!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
transport media logo