Elektrische bestelwagens: het ‘Gilkinet-project’ gaat in gang

Gisteren publiceerde het Belgisch Staatsblad de tekst van het Koninklijk Besluit tot invoering van het proefproject dat onder bepaalde voorwaarden het besturen van een elektrische bestelwagen van 4,25 ton met rijbewijs B mogelijk maakt. De FOD Mobiliteit & Vervoer moet echter nog specificeren welke voertuigen in aanmerking komen.

Dit proefproject werd voorgesteld door federaal minister van Mobiliteit Georges Gilkinet na herhaalde verzoeken vanuit de sector. Fabrikanten, invoerders en transporteurs hadden echter waarschijnlijk liever gezien dat de regelgeving meteen zou worden aangepast, zonder de fase van het ‘pilootproject’ te doorlopen. Concreet kunnen alleen Belgische transport- en logistieke bedrijven deelnemen aan het project en moeten chauffeurs minstens twee jaar hun rijbewijs B hebben. Onder deze voorwaarden zal het mogelijk zijn om te rijden met een licht bedrijfsvoertuig van categorie C1 met een maximaal toegestane massa van 4.250 kg, op voorwaarde dat het wordt aangedreven door elektriciteit of waterstof. Rijden met een aanhangwagen is niet toegestaan.

Concreet gaat het proefproject van start op 1 september 2023 en eindigt het drie jaar later. Deelnemers zullen de FOD Mobiliteit informatie moeten bezorgen over het werkelijke gebruik van het voertuig, zoals het type werk, het aantal afgelegde kilometers en eventuele ongevallen. Geïnteresseerde bedrijven zullen zich moeten registreren bij de FOD Mobiliteit, maar de registratieprocedures en de lijst van in aanmerking komende voertuigen zijn nog niet gepubliceerd op de website van de FOD.

Bovendien geeft de gisteren gepubliceerde tekst van het KB geen antwoord op een aantal fundamentele vragen: moet een bedrijfsvoertuig dat in het kader van dit proefproject wordt gebruikt kilometerheffing betalen en is de bestuurder onderworpen aan de rij- en rusttijden die specifiek zijn voor voertuigen van de categorieën N2 en N3? Over dit tweede punt meldt De Tijd dat minister Gilkinet “een vrijstellingsmaatregel voor de betrokken chauffeurs overweegt”.

lees ook

Aankomende Events

ONTVANGT U ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF NOG NIET? MELD JE DAN NU AAN!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
transport media logo