Featured Video Play Icon

[VIDEO] bpost koopt dubbeldekkers met beweegbare vloer en zonnepanelen

Het Belgische postbedrijf neemt dit jaar 14 nieuwe dubbeldekkers in gebruik. De trailers worden ingezet voor het transport van brieven en pakjes tussen de vijf grote sorteercentra en de honderden distributiecentra in het hele land.

Dubbeldekkers passen in het duurzaamheidsbeleid van bpost dat zijn ecologische voetafdruk wil verkleinen. Double Deck Trailers, afgekort DDT, maken sinds 2020 deel uit van de vrachtwagenvloot bij bpost. Het postbedrijf zal deze niet langer leasen, maar heeft besloten om deze aan te kopen.

De vloot in eigen beheer telt momenteel 10 van deze opleggers. Tegen het einde van het jaar wordt dit aantal opgetrokken naar 14, om te gaan naar 38 in 2024. “Het is een redelijk grote investering,” vertelt Tom Goethals, Fleet Manager bij bpost. “We spreken toch van drie maal de prijs van een gewone trailer.”

Zonnepanelen en beweegbare vloer

Eén van de nieuwe dubbeldekkers – met vaste vloer – wekt elektriciteit op vanop het dak. De zonne-energie drijft de beweegbare laadklep aan, zodat die niet op diesel of LNG hoeft te werken. “De bedoeling is dat alle trailers in de toekomst met zonnepanelen geïnstalleerd worden,” weet Goethals.

Naast de 6 met vaste vloer zijn er ook 8 met beweegbare vloer. Bij die laatste trailers kan de vloer worden aangepast zodat de laadkade op hetzelfde niveau staat. Dat maakt laden en lossen kinderspel. Het Nederlandse Van Eck is fabrikant van de trailers. Het onderhoud gebeurt door ICTS.

Meer lading, minder vrachtverkeer

De totale laadcapaciteit van één rit verhoogt met 60% dankzij de DDT. “In een standaardoplegger kunnen 44 containers,” zegt Gunther Piens, Director Logistic bij bpost. “Een dubbeldekker biedt plaats aan 69 containers, tot zelfs 70.”

Daarom zijn er minder ritten voor nodig en komen er minder vrachtwagens op de weg. Op termijn zullen de standaardopleggers stuk voor stuk vervangen worden door DDT’s.

 

lees ook

Aankomende Events

ONTVANGT U ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF NOG NIET? MELD JE DAN NU AAN!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
transport media logo