Dit zijn de grootste faillissementen van 2023

De Belgische economie zag in 2023 veel meer faillissementen en de transport- en logistieke sector vormde geen uitzondering op deze trend. Een analyse van de meest spraakmakende faillissementen onthult echter een steeds vaker voorkomend fenomeen: het verdwijnen van bedrijven die een razendsnelle groei hebben gekend.

Voor de Belgische economie als geheel werden in 2023 10.771 bedrijven failliet verklaard, wat neerkomt op een stijging van 9,6%. Deze stijging is nog groter in Vlaanderen (+10,6%), maar de specialisten van Graydon Creditsafe schrijven dit toe aan een actievere jacht op spookbedrijven. De stijging van het aantal faillissementen in Wallonië (+21,36%) lijkt daarentegen uitsluitend te verklaren door traditionele economische fenomenen. Transport is een van de drie sectoren waar het aantal faillissementen een recordniveau bereikte in 2023, met 638 faillissementen (+12,72%, maar +70,37% in West-Vlaanderen).

Graydon Creditsafe merkt ook de sterke stijging op van het aantal faillissementen waarbij zeer jonge ondernemingen (minder dan drie jaar oud) betrokken zijn: “Ondernemingen opgericht met frauduleuze doeleinden concentreren zich op het ontwikkelen van de fraude vooraleer ze bijvoorbeeld onderworpen zijn aan publicatieverplichtingen. Ze zijn dus zelden ouder dan drie jaar. Als we de lijst van de grootste faillissementen in 2023 analyseren, vinden we verschillende zeer jonge bedrijven: Bends Logistic (Jumet), opgericht in november 2020 en met 35 werknemers vóór het faillissement op 22 december, en Fast Despatch Logistics (Ukkel), opgericht in mei 2021 en met 75 werknemers vóór het faillissement op 6 februari 2023. Andere faillissementen hielden verband met meer traditionele economische problemen of zelfs met een acute crisis in de loop van het jaar, zoals het geval was bij Easylog Solutions (Grâce-Hollogne), dat door zijn klanten in de steek werd gelaten na vermoedens van douanefraude.

De grootste faillissementen/liquidaties in 2023

  1. Mert (Melle – 75 werknemers)
  2. Fast Despatch Logistics (Ukkel – 75 werknemers)
  3. Easylog Solutions (Grâce-Hollogne – 42 werknemers)
  4. Bends Logistiek (Jumet – 35 werknemers)
  5. Burcin (Brussel – 33 werknemers)
  6. Daels Transport & Distributie (Beernem – 24 werknemers)
  7. Raymackers Transport (Crisnée – 22 werknemers)
  8. Smeetrans (Peer – 12 werknemers – in vereffening)

lees ook

Aankomende Events

ONTVANGT U ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF NOG NIET? MELD JE DAN NU AAN!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
transport media logo