Antwerpse transporteur stuurt factuur boerenprotest naar havenschepen

Transporteur Nico Schrauwen stuurt de factuur voor de schade die zijn bedrijf leed door de boerenblokkades in de Antwerpse haven naar het kabinet van havenschepen Annick De Ridder. Het gaat er bij Schrauwen niet in dat de autoriteiten tot twee maal toe een blokkade van de haven lieten gebeuren. “Wie is er eigenlijk verantwoordelijk?” vraagt hij zich af. 

Als het van Nico Schrauwen afhangt, krijgt de Antwerpse havenschepen een factuur in de bus van liefst 126.000 euro. “Dat is een voorzichtige schatting van wat de boerenblokkades mijn bedrijf gekost heeft, enkel rekening gehouden met de uren dat mijn 175 mensen stilgestaan hebben. Dan heb ik het nog niet over het verlies door gemiste opdrachten.”

Volgens Schrauwen had er meer moeten gebeuren om te verhinderen dat de haven opnieuw geblokkeerd kon worden. “Daags tevoren is al in alle media te horen dat er opnieuw landbouwprotesten komen die de haven viseren. Waarom heeft men dat opnieuw laten gebeuren? En vooral: welk signaal geef je dan: “Leg gerust de haven plat, wij organiseren wel een omleiding voor het verkeer”? Mag elke misnoegde beroepsgroep de haven platleggen? En heeft iemand al gedacht aan de internationale imagoschade?”

Schrauwen heeft begrip voor de positie van de landbouwers, maar de acties treffen volgens hem de verkeerde: “Wat hebben wij en onze chauffeurs te maken met hun verzuchtingen? Wij kunnen die beleidskeuzes niet veranderen, maar worden wel dagenlang gegijzeld door de blokkades. Dit is niet voor herhaling vatbaar. Dat laten de flinterdunne marges in onze sector gewoon niet toe.”

Het is de transporteur uit Essen alvast menens. “We gaan ervan uit dat bij niet betaling we ook mogen overgaan tot stilleggen van de haven en omstreken”, schrijft hij aan de havenschepen. “We laten dit een dag op voorhand weten zoals de boeren, dan kunnen jullie reeds omleidingsroutes voorzien.”

lees ook

Aankomende Events

ONTVANGT U ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF NOG NIET? MELD JE DAN NU AAN!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
transport media logo