Primeur in Vlaanderen: elektrische voedingstruck van 44 ton

Een elektrische koelvrachtwagen van 44 ton kwam deze ochtend de Colruyt-winkel in Mechelen bevoorraden met gekoelde producten. Een primeur voor Vlaanderen én zelden gezien in Europa. Ook VPD liet in Mechelen de mogelijkheden zien van hun elektrische stadsvrachtwagens voor meubels en elektronica.

Met het project VIAVIA (‘Vrachtvervoer Intelligent Aanpassen en Vergroenen via een Integrale Aanpak’) wil de Vlaamse overheid het goederenvervoer over de weg, het water en in de lucht verduurzamen en een modal shift richting water en spoor bewerkstelligen voor relevante goederenstromen.

Taskforce

Binnen VIAVIA werd de ‘Taskforce Duurzame Stadslogistiek’ opgezet, een samenwerking tussen Universiteit Antwerpen, VIL, Stad Mechelen, Colruyt Group, VPD, DHL Express en het Departement Mobiliteit en Openbare Werken. De taskforce wil met concrete acties – zoals deze op 5 maart in Mechelen – het potentieel van zero-emissiedistributie kenbaar maken, bewustwording creëren in de sector en steden en bedrijven stimuleren om aan de slag te gaan met de zero-emissiemogelijkheden die er al zijn.

“In verschillende Vlaamse steden introduceren we projecten rond duurzame logistiek en delen we best practices met lokale overheden en bedrijven,” aldus professor Roel Gevaers (Universiteit Antwerpen), voorzitter van de Taskforce Duurzame Stadslogistiek van VIAVIA. ”We kijken hierbij niet enkel naar de kleinere pakketvolumes, maar ook naar grote volumes zoals van de (gekoelde) retailsector of de meubelindustrie.”

Gekoelde leveringen en grote volumes

Colruyt Group en VPD willen bewijzen dat zero-emissieleveringen zich niet hoeven te beperken tot kleine pakketjes. Vandaag toonde Colruyt Group tijdens een demo in Mechelen dat er al gekoelde leveringen plaatsvinden met een elektrische truck van 44 ton. Daarnaast liet VPD de mogelijkheden zien van hun elektrische stadsvrachtwagens voor grote volumes meubels en elektronica.

Steven De Bruyn, CEO van VPD: “Momenteel worden al 30% van onze leveringen uitgevoerd door batterij-elektrische voertuigen, en we spannen ons maximaal in om tegen 2030 volledig emissievrij de stad binnen te rijden. We streven ernaar een voortrekkersrol te spelen in de transitie naar een milieuvriendelijker en efficiënter vrachtvervoer.”

Ondertekening Convenant

Vandaag ondertekenden Colruyt Group en VPD eveneens het ‘Convenant Duurzame Stedelijke Logistiek’ van de Stad Mechelen. Met het convenant engageren alle 33 ondertekenaars zich om tegen 2030 op een duurzame manier te leveren of beleverd te worden.

Werkpunt blijft evenwel de wetgeving die achterblijft. Koen De Vos, directeur supply chain Colruyt Group: “De huidige wetgeving rond maten en gewichten laat ons bijvoorbeeld nog niet toe om een identieke lading zero-emissie te vervoeren als bij conventionele vrachtwagens. Ook de financiële haalbaarheid van de transitie naar zero-emissie is nog uitdagend. We verwelkomen dan ook de steunopportuniteiten die de Vlaamse Regering voorziet. We voelen echter dat er nog meer inspanningen nodig zijn om het hele ecosysteem mee te krijgen, om samen de noodzakelijke transitie te kunnen maken.”

foto: v.l.n.r. Steven De Bruyn (VPD), Koen De Vos (Colruyt Group), de Vlaamse minister van Mobiliteit en Openbare Werken, de Mechelse schepen van Mobiliteit en Roel Gevaers (UAntwerpen) © DMOW

 

lees ook

Aankomende Events

ONTVANGT U ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF NOG NIET? MELD JE DAN NU AAN!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
transport media logo