Still slaagt erin lithium-ion-batterijen bijna volledig te recyclen

Still meldt dat het een oplossing heeft gevonden voor het probleem om lithion-ion-batterijen op een levensvatbare te recycleren. Dit heeft het bedrijf te danken aan een samenwerking met het Canadese Li-Cycle, die recent ook in Europa recyclagefabrieken heeft geopend. Het recyclingproces biedt een terugwinningspercentage tot 95%.

Vergeleken met loodaccu’s zijn lithium-ion-accu’s complex om te recycleren. Hoewel dit geen acuut probleem is – omdat lithion-ion-batterijen nog maar pas op de markt zijn gekomen en ze een lange levensduur hebben – zijn er toch fabrikanten die vooruitkijken om de hele levenscyclus van de batterij op te volgen.

Li-Cycle

Still France kondigt aan dat het hiervoor een samenwerking heeft opgezet met de Canadese firma Li-Cycle. “We hebben nu een betrouwbare oplossing voor de verantwoorde recycling van al onze huidige lithium-ion modules, die tegen 2030 het einde van hun levensduur zullen bereiken,” zegt Stéphane Carême, Energy Manager bij Still France.

Li-Cycle heeft onlangs een aanwezigheid opgebouwd op het Europese continent. Hoewel de recyclefabriek in Frankrijk nog ontwikkeld wordt, is die in Duitsland (regio Magdeburg) al operationeel. “Door batterijen te gebruiken die binnen onze groep in Europa zijn geproduceerd, door ze tijdens hun hele levenscyclus te controleren in de service naverkoop en door ze vervolgens ook in Europa te recyclen, met een terugwinningspercentage tot 95%, voldoen we nu al aan de eisen van de Green Deal die de EU aan het invoeren is,” aldus Carême.

Zwarte massa

In de eerste fase worden direct terugwinbare edelmetalen zoals koper, aluminium en staal gescheiden van de kunststoffen in de batterij. Recyclebare materialen zoals lithiumcarbonaat, kobaltsulfaat of nikkelsulfaat worden vervolgens met behulp van een hydrometallurgisch proces teruggewonnen uit de resterende ‘zwarte massa’ en hergebruikt voor de productie van nieuwe batterijcellen. Li-Cycle zou het merendeel van de waardevolle onderdelen van de batterij recupereren om ze vervolgens opnieuw op te nemen in de productie van nieuwe modules.

 

lees ook

Aankomende Events

ONTVANGT U ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF NOG NIET? MELD JE DAN NU AAN!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
transport media logo