De havens van Oostende en Luik gaan samenwerken om windturbines te recyclen

De havens van Oostende en Luik hebben een intentieverklaring ondertekend om hun samenwerking uit te breiden, in het bijzonder op het vlak van ontmanteling en recyclage van offshore windturbines. Windturbines (of delen van windturbines) geïnstalleerd in de Noordzee zouden na een reis over de binnenlandse waterwegen gerecycleerd kunnen worden in Luik.

Er wordt geschat dat tegen 2030 400 offshore windturbines aan het einde van hun levensduur ontmanteld en vervangen moeten worden. Deze windturbines bevatten grondstoffen (staal, koper, aluminium, kabels, beton, metalen, enz.) die gerecupereerd kunnen worden. De Haven van Oostende heeft een platform gelanceerd dat verschillende institutionele en private spelers samenbrengt om synergieën te ontwikkelen.

Een van de partners van dit platform, Decomtools genaamd, is de haven van Luik. Aangezien er in de buurt van Luik verschillende bedrijven zijn die onderdelen van windturbines kunnen recycleren, lijkt transport over het water een voor de hand liggende keuze. Willy Demeyer, voorzitter van de Autonome Haven van Luik, licht toe: “Dit is een kans voor onze regio om zich te profileren in deze recyclagesector, en een geweldig project voor circulaire economie voor onze concessiehouders.”

lees ook

Aankomende Events

ONTVANGT U ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF NOG NIET? MELD JE DAN NU AAN!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
transport media logo