TLB en vakbonden roepen op tot krachtige actie om de kwaliteit van parkings te verbeteren

De vakbonden en de drie transportfederaties, verenigd binnen Transport & Logistics Belgium, zijn het eens geworden over een tekst die de overheden oproept om krachtige maatregelen te nemen om de ontvangst van vrachtwagenchauffeurs op parkings langs autosnelwegen te verbeteren.

De bezorgdheid van de sociale partners heeft zowel betrekking op het aantal beschikbare parkeerplaatsen als op de kwaliteit van de sanitaire voorzieningen voor beroepschauffeurs. Ze vinden dat andere landen op dit vlak al heel wat inspanningen hebben geleverd, maar dat België nog steeds achterop hinkt. Vakbonden en beroepsfederaties wijzen erop dat beroepschauffeurs volgens de Europese en Belgische regelgeving op zeer regelmatige tijdstippen moeten kunnen pauzeren, een voorschrift waarmee de inspectiediensten bijzonder vertrouwd zijn omdat ze dwangmaatregelen nemen tegen chauffeurs en werkgevers.

“Bovendien bevat ons arbeidsreglement een hele reeks regels met betrekking tot het welzijn op het werk. Het hebben van sanitaire basisvoorzieningen is daarbij een fundamentele vereiste. De overheid is verplicht om langs de snelwegen de nodige infrastructuur te voorzien om de chauffeurs het comfort te bieden dat ze nodig hebben. De regels van de Code Welzijn op het Werk (1 individueel toilet per 15 werknemers) kunnen gemakkelijk omgezet worden in een billijke minimumnorm voor parkeerterreinen, namelijk 1 toilet per 15 parkeerplaatsen”, leggen de ondertekenaars uit. Ze wijzen er ook op dat er middelen beschikbaar zijn (de kilometerheffing bracht in het laatste volledige werkingsjaar 838 miljoen euro op) en er bij de verschillende overheden op aandringen om bijkomende kwaliteitsvolle parkeerterreinen met voldoende en gezond sanitair te voorzien, maar ook om in te grijpen op bestaande parkeerterreinen.

lees ook

Aankomende Events

ONTVANGT U ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF NOG NIET? MELD JE DAN NU AAN!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
transport media logo