MG Real Estate gaat de voormalige hoogoven van Ougrée herontwikkelen

Op vrijdag heeft Wallonië de verkoop afgerond van verschillende voormalige industriële sites die verband houden met de staalindustrie in de regio Luik. Het gaat onder meer om de voormalige hoogoven B in Ougrée, recht tegenover het stadion van Standard, die zal worden herontwikkeld door MG Real Estate.

De vrijdag gesloten overeenkomst tussen Wallonië, Arcelor-Mittal en Wallonie Entreprendre heeft betrekking op enkele honderden hectaren: de Chertal-site (186 hectaren), de voormalige cokesfabriek en de voormalige hoogoven B (respectievelijk 36 en 34 hectaren). Voor hoogoven 6 (32 hectare) moet nog een akkoord worden bereikt. In de praktijk is het Wallonie Entreprendre dat de grond verwerft van Arcelor-Mittal, dat de sanering moet financieren. De Waalse regering heeft ook 80 miljoen euro van het Waalse herstelplan gereserveerd om de toekomstige omschakeling en herontwikkeling van deze sites te financieren.

De Chertal-site zal worden beheerd door een nieuw bedrijf dat is opgericht door Wallonie Entreprendre, maar de andere sites zullen worden herontwikkeld via publiek-private partnerschappen (PPP’s). Voor de cokesfabriek is dat de DEME-groep via haar dochteronderneming Ecoterres, maar voor de HFB is vastgoedontwikkelaar MG Real Estate geselecteerd. “We hebben al heel wat ervaring met het saneren en herontwikkelen van zwaar vervuilde industriële sites, vooral in de chemische sector. Herinner je je de Texaco-raffinaderij in Gent nog, het allereerste project van Ignace De Paepe in 1985?” legt Ignace Tytgat, CEO van MG Real Estate, uit. “We waren geïnteresseerd in de sites omdat ze bijzonder goed gelegen zijn aan de oevers van de Maas, met trimodale verbindingen waarmee we logistieke activiteiten kunnen aantrekken. Er is met name veel vraag naar nieuwe logistieke zones met directe verbindingen naar de haven van Antwerpen, en met dit nieuwe project kunnen we aan die vraag voldoen.”

lees ook

Aankomende Events

ONTVANGT U ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF NOG NIET? MELD JE DAN NU AAN!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
transport media logo