Spoorweglobby valt opnieuw ‘maten en gewichten’-verordening aan

Een aantal pressiegroepen zijn het niet eens met verschillende maatregelen in de toekomstige Europese verordening over maten en gewichten voor wegvoertuigen. Met name de spoorweglobby heeft onlangs een enquête gehouden onder Europese burgers. Het resultaat komt niet als een verrassing: de meerderheid van de Europeanen is tegen eco-combi’s.

De enquête werd betaald door RailFreight Europe, een vereniging die campagne voert voor modal shift in het goederenvervoer, waarvan Lineas lid is. Het werd online uitgevoerd in april 2023 onder 8037 burgers. Dit zijn de belangrijkste conclusies:

  • de meeste ondervraagden waren niet vertrouwd met ‘megatrucks’ (in België was 14% vertrouwd met het onderwerp, 26% slechts vaag vertrouwd en 60% helemaal niet vertrouwd),
  • wanneer uitleg wordt gegeven over wat ze zijn (we moeten nog weten hoe deze uitleg werd gegeven, opmerking van de redacteur) spreken minstens 6 op 10 respondenten zich negatief uit over het gebruik ervan.
  • In België denkt 87% van de respondenten dat ‘megatrucks’ veiligheidsrisico’s opleveren voor chauffeurs, voetgangers en fietsers en dat ze de overheidsbegrotingen onder druk zullen zetten.
  • 71% van de ondervraagde Belgen denkt dat de invoering van deze “megatrucks” het goederenvervoer per spoor zou kunnen verminderen.
  • In lidstaten waar goederenvervoer per spoor goed ingeburgerd is (inclusief gecombineerd vervoer met containers), vinden 6 op de 10 burgers dat deze landen geen “megatrucks” moeten toelaten.
    92% van de ondervraagde Belgen vindt het belangrijk om gecombineerd vervoer te promoten als alternatief voor de introductie van ‘mega’-vrachtwagens.

lees ook

Aankomende Events

ONTVANGT U ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF NOG NIET? MELD JE DAN NU AAN!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
transport media logo