Annemieke Mareels: “Steden en gemeenten weren vrachtwagens uit hun centra”

Conway won vorig jaar de Truckersquiz en ook dit jaar doet de specialist van on-the-go consumptie mee met deze quiz van VSV. “We hebben onze chauffeurs vorig jaar niet verplicht om deel te nemen”, zegt Fleet Manager Annemieke Mareels. “Toch deed zowat de helft mee. Als commercieel logistiek bedrijf zetten wij er heel sterk op in dat onze chauffeurs hoffelijk en defensief rijden.”

“Conway levert producten voor on-the-go consumptie”, zegt Annemieke. “Dat is zowat alles wat je onderweg consumeert, wat je bijvoorbeeld vindt in de winkels van tankstations. Wij doen 1200 leveringen per dag met 18 verschillende types voertuigen van bestelwagens tot vrachtwagens met aanhangwagens. Veel van onze transporten zijn geconditioneerd met drie temperatuurzones.”

“Heel wat van onze leveradressen liggen in stadscentra en die moeilijke bereikbaarheid is voor ons best wel een  uitdaging”, zegt Annemieke. “Veel steden en gemeenten weren vrachtwagens uit hun centra maar dat is nu net de plek waar de winkels van onze klanten gelegen zijn. Dit zorgt voor flink wat complexiteit.”

Circulatieplannen

“De verscheidenheid aan circulatieplannen in steden en gemeenten maakt het onze chauffeurs en planners niet gemakkelijk. Alles is lokaal geregeld en er is geen centrale database. We hebben hier 37 verschillende circulatieplannen en we hebben een medewerker die zich specifiek bezig houdt met vergunningen aanvragen zodat onze chauffeurs kunnen leveren bij onze klanten.”

“Omdat de job van chauffeur bij Conway complex is, vinden we het heel belangrijk dat we onze chauffeurs zoveel mogelijk ontzorgen”, zegt Annemieke. “Met goed uitgeruste voertuigen en een gemotiveerd team van transportbedienden zorgen we ervoor dat ze geen stress hebben en zich volledig kunnen focussen op veilig rijden. Ons wagenpark bevat alle mogelijke technische hulpmiddelen voor de verkeersveiligheid. Zo zijn de vrachtwagens uitgerust met zes camera’s waarbij op het juiste moment het juiste beeld verschijnt op het scherm van de chauffeur. Als hij achteruitrijdt, krijgt hij een 360° beeld. Als hij rechts afdraait, krijgt hij de dodehoek in beeld. Wat hij ziet, hangt dus af van de rijbeweging die hij maakt.”

Atypische chauffeurs

“Wij hebben niet de klassieke vrachtwagenchauffeurs die met een trekker-oplegger lange afstanden afleggen”, zegt Mareels. “Wij hebben chauffeurs die veel met de klanten in contact komen en een commercieel profiel hebben. Chauffeurs die bij Conway willen werken, hoeven geen C-rijbewijs te hebben. Als ze hier in dienst komen met een rijbewijs B, rijden ze eerst met een bestelwagen. Als ze willen doorgroeien, zorgen wij voor de C-opleiding. Het is uitdagend werk maar ze krijgen daarvoor een correct loon. Zo krijgen alle chauffeurs die een C-rijbewijs hebben, hier ook een elektrische salariswagen.”

Schrijf je bedrijf in voor de Truckersquiz

De Truckersquiz is een initiatief van de Vlaamse Stichting Verkeerskunde (VSV) en l’Agence wallonne pour la Sécurité routière (AWSR). Als je meedoet als bedrijf ontvang je voor de start van de Truckersquiz van VSV meer info over de quiz en allerlei communicatiematerialen om promo te voeren binnen je bedrijf. In je dashboard zal je ook alle cijfers terugvinden zoals het aantal collega’s dat deelneemt, wat de best en slechtst beantwoorde vragen zijn en wat de gemiddelde score is. De hele maand juni zijn prijzen te winnen voor de deelnemers en de bedrijven.

De Truckersquiz in cijfers

“Het is dit jaar de derde editie”, zegt Liesbeth De Clerck, communicatieverantwoordelijke van de Truckersquiz. “Enkele cijfers van vorig jaar: de Truckersquiz werd 27.000 keer volledig uitgespeeld en 77 Vlaamse bedrijven schreven zich in. In totaal registreerden we 3.400 deelnames via bedrijven. Voor onze campagne gebruiken we vooral echte chauffeurs die voor ons model staan. Onze partners SFTL en TVM bedenken samen met de VSV de quizvragen.”

lees ook

Aankomende Events

ONTVANGT U ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF NOG NIET? MELD JE DAN NU AAN!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
transport media logo