Outbox: Olivier Janin, secretaris-generaal FEM

“De prestatie-eisen mogen de innovatie niet verstikken”

De Europese Commissie wil dat Europa over een onafhankelijke productiecapaciteit voor batterijen zou beschikken en stelt hiervoor prestatie- en duurzaamheidscriteria op. De European Materials Handling Federation (FEM) verwelkomt deze initiatieven, maar formuleert tevens enkele opmerkingen in een ‘position paper’.

De material handling sector bestrijkt verschillende soorten machines – zowel stationair als mobiel – die op batterijen werken. Onze industrie vervaardigt eveneens batterijen voor mobiele toepassingen, zoals pickers, kranen en heftrucks. Aangezien meerdere van die apparaten mogelijk invloed zullen ondervinden van de toekomstige regelgevende maatregelen, heeft FEM de Europese Commissie haar mening te kennen gegeven omtrent de vereisten inzake duurzaamheid van de batterijen.

Ten eerste zijn wij van mening dat onze industrie – en bij uitbreiding de Europese industrie in het algemeen – een belangrijke rol te spelen heeft op de batterijenmarkt. Dit vereist een betere toegang tot R&D-financiering om ons concurrentievermogen en ons algemene leiderschap te behouden.

Wij menen dat oneerlijke concurrentie aan banden moeten worden gelegd en het transportprobleem, dat te vaak een barrière vormt in de handel van apparaten en componenten, moet worden aangepakt. De certificatiecriteria en recyclingvereisten verschillen te veel op mondiaal niveau en zelfs binnen de Europese Unie.

Bovendien is een ethische bevoorrading essentieel. Er kan geen sprake zijn van én duurzame batterijen én ontginning van grondstoffen die ten koste gaat van milieu en werknemers.
De meeste batterijtoepassingen in de handlingsector worden in Europa ontwikkeld: de prestatie-eisen – energiedichtheid, efficiëntie, ladingbehoud enz. – mogen de innovatie dan ook niet verstikken. Integendeel, deze eisen zouden ze juist moeten versnellen om het concurrentievermogen van Europa te versterken.

De material handling industrie omvat een zeer brede keuze aan apparaten met verschillende kenmerken en behoeften. Energie-efficiëntie en duurzaamheid zijn over het algemeen relevante parameters in onze sector. Dat geldt in mindere mate voor energiedichtheid of ladingbehoud.

Tot slot steunen de Europese fabrikanten voluit de recycling van batterijen. Die moet vanaf het ontwerp van de apparaten worden aangepakt.

lees ook

Aankomende Events

ONTVANGT U ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF NOG NIET? MELD JE DAN NU AAN!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
transport media logo