LINK2LOGISTICS Management 63 (september 2022)

Mensen en automatisering

Hoewel de economische machine door de stijgende prijzen en de toenemende onzekerheid begint te sputteren, blijft het tekort aan arbeidskrachten nijpend. Dat noopt bedrijven tot innovatieve oplossingen om nieuwe en flexibele krachten aan te trekken. Zo ontvouwt Nike’s European Logistics Campus creatieve initiatieven, zoals u in het interview met general manager Kurt Van Donink kunt lezen.

Steeds meer bedrijven zoeken hun heil in automatisering, zodat zij het bestaand personeel kunnen inzetten voor de taken met een echte toegevoegde waarde of meer omzet kunnen genereren met evenveel mensen. Zelfs kleine en middelgrote ondernemingen, zoals Dassy – winnaar van de award Logistics Project of the Year 2022– zetten nu succesvol de stap.

Automatisering is dan ook de rode draad door dit magazine. Want door het aanbod dat explosief groeit, producten die steeds meer matuur worden en dalende investeringskosten kennen automatisering en robotisering een forse opgang in de logistiek. Verschillende aspecten ervan komen hierin aan bod.

Toch blijft de menselijke factor bijzonder belangrijk. Niet alleen om, zoals hierboven aangehaald, meer toegevoegde waarde te creëren maar ook om meer banden tussen (en binnen) bedrijven te realiseren. Ik ben ervan overtuigd dat meer kruisbestuiving tussen ondernemingen hun groei zal stimuleren.

Misschien daarom zijn vakbeurzen zo belangrijk. De digitale versies tijdens de coronacrisis toonden zeer snel hun beperkingen. Een fysieke beurs werpt echt veel meer vruchten af. Daarom neemt Transportmedia zeer actief deel aan de beurs Transport & Logistics Gent medio september, met onder meer de catalogus, een galadiner, de uitreiking van de Gazellen of de Job Day van TL Hub. Wij verwelkomen u graag op onze stand om bij te praten en ideeën uit te wisselen.

Philippe Van Dooren,
Hoofdredacteur.

Recente publicaties

TRUCK & BUSINESS 286 (december 2023)

Kort van memorie Iets meer dan een jaar geleden deden de verladers al het mogelijke om hun transportcapaciteit te garanderen en piekmomenten in de vraag op te vangen. Het was het einde van een korte cyclus waarin er niet genoeg ‘wielen’ op de markt waren, zoals men zegt. Het tekort aan chauffeurs kwam daar nog […]

LOGISTICS Management 68 (december 2023)

Een sector op een kruispunt Verleden jaar ging de logistieke sector door op zijn elan en kende deze een positieve evolutie. Zoals u kunt lezen in onze jaarlijkse Top 1000 namen zowel de totale toegevoegde waarde van de sector als de werkgelegenheid en de bebouwde oppervlakte toe. Het is nog te vroeg om de situatie […]

VAN Management 122 (december 2023)

Keuzes maken Veel bedrijven worstelen vandaag met de vraag hoe ze het juiste personeel moeten aantrekken en behouden. Uit een onderzoek van Webfleet blijkt dat verkeersveiligheid bij bestelwagenchauffeurs de nummer één bekommernis is, maar dat de meerderheid van hen geen gebruik maakt van de nieuwe technologieën die daarbij kunnen helpen. Kiezen voor de juiste voertuigen […]

Aankomende Events

ONTVANGT U ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF NOG NIET? MELD JE DAN NU AAN!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
transport media logo