LOGISTICS IN BELGIUM (juni 2021)

Logistiek in België anno 2021
Het aanbod aan terreinen wordt schaarser

De coronacrisis heeft een verontrustende impact gehad op de logistieke sector, maar die is eerder positief in die zin dat hij heeft aangetoond in hoever het welzijn van een hele bevolking (mee) afhangt van de efficiëntie van de toeleveringsketens. Nu we terugblikken op de jaarcijfers, zien we dat de vullingsgraad van magazijnen het hoogst is, dat we in 2020 veel hebben gebouw en ingehuldigd, maar dat het groeipotentieel beperkt begint te worden door het tekort aan beschikbare grond.

We moeten wel nuanceren: er zijn nog enorme gebieden die logistieke investeerders zouden kunnen aantrekken, maar zij zijn niet noodzakelijk gelegen waar deze investeerders naartoe willen. In de afgelopen jaren zijn projectontwikkelaars erin geslaagd grote stukken grond te vinden die geschikt zijn voor ‘grootformaat’ distributiecentra. De regio Willebroek is hiervan een uitstekend voorbeeld, met MG Park De Hulst dat in recordtijd volzet was, maar het potentieel in handen van projectontwikkelaars vertegenwoordigt nog slechts 41.000 m2 magazijnruimte, tegenover meer dan 300.000 m2 amper vier jaar geleden.
Deze omstandigheden zijn ideaal om de reconversie van voormalige industrieterreinen aantrekkelijker te maken. Het meest recente voorbeeld is de voormalige ATEA-site in Herentals (Intervest), maar het meest karakteristieke blijft de site van Ford Genk, die vrij snel volloopt. Dit is in elk geval een voorbeeld van een bijzonder snelle sanering en nieuwe terbeschikkingstelling in een regio waar de vraag naar logistieke ruimte wordt aangewakkerd door enkele zeer dynamische lokale spelers.
Enkele tientallen kilometers verderop zijn de eerste stappen gezet om het terrein van Arcelor-Mittal langs de oever van de Maas te saneren, maar het zal veel meer dan vier jaar vergen voor de eerste magazijnen voor de eventuele toekomstige uitbreiding van Trilogiport kunnen worden gebouwd.
Onder de belangrijkste logistieke centra is Gent nog steeds de regio met het beste aanbod aan grote sites. WDP, MG Real Estate en Heylen Warehouses zijn erin geslaagd er een plaats te veroveren, en toekomstige grote vastgoedprojecten zullen er naar verwachting floreren. De timing zit in elk geval goed, in tegenstelling tot wat rond de luchthaven van Luik gebeurt, waarvan het duizelingwekkende succes in 2020 nu een terugslag kent: het zal nog twee jaar duren voor er nieuwe terreinen beschikbaar komen.

Claude Yvens – claude.yvens@transportmedia.be

 


Inhoud

* 04 – De 50 logistieke hotspots in België – kaart
* 06 – Focus op Gent
* 08 – Focus op Henegouwen
* 10 – De 50 logistieke hotspots in België – gedetailleerde fiches
* 17 – De strategische toeleveranciers van de logistieke sector in België


 

Recente publicaties

VAN Management 119 (maart – april 2023)

Een frisse start Toegegeven, 2022 was niet het meest spetterende jaar voor de wereld van de lichte bedrijfsvoertuigen, met inschrijvingscijfers die nog steeds te lijden hebben onder de ingewikkelde situatie met vertraagde leveringen. Maar de eerste inschrijvingscijfers voor dit jaar zijn alvast bemoedigend! Ook op andere vlakken konden we het juk van de afgelopen jaren […]

TRANSPORT Management 119 (maart – april 2023)

Wie (lang) kan wachten, wordt rijkelijk beloond Verbrandingsmotoren: gedaan in 2035 voor LBV, beetje uitstel voor vrachtwagens. Vanaf 2035 mogen de autofabrikanten geen lichte bedrijfsvoertuigen met verbrandingsmotor meer verkopen, zowel op benzine, diesel en zelfs hybride. Voor de vrachtwagensector kwam er een beetje respijt: zij zouden tot 2040 van een moratorium genieten waarbij ze hun […]

Link2LOGISTICS Management 65 (maart 2023)

Te weinig ‘Sense of urgency’ Na enkele turbulente jaren lijken de supply chains een vorm van normaliteit teruggevonden te hebben. Volgens mij is het maar een indruk. We gaan nog turbulente jaren tegemoet. Tot mijn verbazing is er nog geen ‘sense of urgency’ in de sector. De afgelopen drie jaren werden de toeleveringsketens wereldwijd en […]

Aankomende Events

ONTVANGT U ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF NOG NIET? MELD JE DAN NU AAN!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
transport media logo