LOGISTICS IN BELGIUM (juni 2021)

Logistiek in België anno 2021
Het aanbod aan terreinen wordt schaarser

De coronacrisis heeft een verontrustende impact gehad op de logistieke sector, maar die is eerder positief in die zin dat hij heeft aangetoond in hoever het welzijn van een hele bevolking (mee) afhangt van de efficiëntie van de toeleveringsketens. Nu we terugblikken op de jaarcijfers, zien we dat de vullingsgraad van magazijnen het hoogst is, dat we in 2020 veel hebben gebouw en ingehuldigd, maar dat het groeipotentieel beperkt begint te worden door het tekort aan beschikbare grond.

We moeten wel nuanceren: er zijn nog enorme gebieden die logistieke investeerders zouden kunnen aantrekken, maar zij zijn niet noodzakelijk gelegen waar deze investeerders naartoe willen. In de afgelopen jaren zijn projectontwikkelaars erin geslaagd grote stukken grond te vinden die geschikt zijn voor ‘grootformaat’ distributiecentra. De regio Willebroek is hiervan een uitstekend voorbeeld, met MG Park De Hulst dat in recordtijd volzet was, maar het potentieel in handen van projectontwikkelaars vertegenwoordigt nog slechts 41.000 m2 magazijnruimte, tegenover meer dan 300.000 m2 amper vier jaar geleden.
Deze omstandigheden zijn ideaal om de reconversie van voormalige industrieterreinen aantrekkelijker te maken. Het meest recente voorbeeld is de voormalige ATEA-site in Herentals (Intervest), maar het meest karakteristieke blijft de site van Ford Genk, die vrij snel volloopt. Dit is in elk geval een voorbeeld van een bijzonder snelle sanering en nieuwe terbeschikkingstelling in een regio waar de vraag naar logistieke ruimte wordt aangewakkerd door enkele zeer dynamische lokale spelers.
Enkele tientallen kilometers verderop zijn de eerste stappen gezet om het terrein van Arcelor-Mittal langs de oever van de Maas te saneren, maar het zal veel meer dan vier jaar vergen voor de eerste magazijnen voor de eventuele toekomstige uitbreiding van Trilogiport kunnen worden gebouwd.
Onder de belangrijkste logistieke centra is Gent nog steeds de regio met het beste aanbod aan grote sites. WDP, MG Real Estate en Heylen Warehouses zijn erin geslaagd er een plaats te veroveren, en toekomstige grote vastgoedprojecten zullen er naar verwachting floreren. De timing zit in elk geval goed, in tegenstelling tot wat rond de luchthaven van Luik gebeurt, waarvan het duizelingwekkende succes in 2020 nu een terugslag kent: het zal nog twee jaar duren voor er nieuwe terreinen beschikbaar komen.

Claude Yvens – claude.yvens@transportmedia.be

 


Inhoud

* 04 – De 50 logistieke hotspots in België – kaart
* 06 – Focus op Gent
* 08 – Focus op Henegouwen
* 10 – De 50 logistieke hotspots in België – gedetailleerde fiches
* 17 – De strategische toeleveranciers van de logistieke sector in België


 

Recente publicaties

TRANSPORT & VAN Management special Diensten (juli 2021)

  Tijd om in beweging te komen! Objectief gezien, was het tijd voor verandering. De terugkeer van de zogenaamde ‘sociale’ contacten is zeer welkom, en des te dringender nu de wereld van de mobiliteit twee grote wendingen neemt die Playstation ons niet leert: die van de elektrificatie en die van de connectiviteit. We beginnen ons nu pas een idee […]

VAN Management 111 (juli 2021)

Elektriciteit in de lucht? We hebben het regelmatig over elektrische bestelwagens… maar de verkoop van deze ‘emissievrije’ modellen is nog bijzonder beperkt. In 2019 werden er 399 nieuwe elektrische bestelwagens ingeschreven, goed voor 0,5% van de markt. Afgelopen jaar waren dat er 446, een aandeel van amper 0,6%. Begrijpelijk. Hun gebruikskost is misschien wel lager, […]

TRANSPORT Management 111 (juli 2021)

De chauffeur, een steeds schaarser goed Zoals gewoonlijk wild ik met u mijn indrukken delen over een aantal onderwerpen die de laatste tijd in onze sector in het nieuws geweest zijn. Aarzel niet om te reageren met commentaar/kritiek/opmerkingen op mijn bedenkingen… In de Belgische transportwereld duiken verschillende nieuwe gezichten op. Enkele maanden geleden kondigde Ford […]

[advertisement plaats configureren in plugin zodat die hier kan opgeroepen worden]

Aankomende Events

Sorry, no posts matched your criteria.

ONTVANGT U ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF NOG NIET? MELD JE DAN NU AAN!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
transport media logo