transport media logo

TRUCK & BUSINESS 276 (maart 2021)

Een virtueel verlieslatende sector

Sinds het begin van de pandemie ligt het woord “virtueel” op ieders lippen (achter een chirurgisch masker). In 2021, net als in 2020, staat “virtueel” tegenover “fysiek” als het om een afspraak gaat en tegenover “face-to-face” als het om een interview gaat, maar over het algemeen loopt het wel los met het virtuele …
De virtuele realiteit is echter een andere zaak. “Realiteit” en “virtueel” zijn, a priori, twee tegengestelde begrippen. Eenmaal je een VR-kijker voor je ogen hebt, is het concept wel logisch. Maar een dergelijk apparaat is helemaal niet nodig om te beseffen in welke hachelijke situatie de Belgische wegtransportsector zich bevindt.

Sinds 15 jaar analyseren wij elk jaar de balansen van alle transporteurs die er één indienen bij de Nationale Bank. In 2018 leerden we daaruit bijvoorbeeld dat de 3.641 betrokken transportbedrijven samen een winst na belastingen van 415 miljoen euro hebben gedeclareerd. Daartegenover staat het bedrag dat Michael Reul (UPTR) ons meedeelde in het op twee na laatste nummer van Truck & Business: in 2018 heeft de Belgische overheid 286 miljoen euro aan professionele diesel teruggestort aan Belgische bedrijven. Dat is 69% van de totale winst na belastingen (ook al moet er rekening mee worden gehouden dat de beroepsdiesel ook geldt voor vervoer voor eigen rekening)!

Het Belgische wegvervoer leeft op een infuus van professionele diesel.

Voor 2019 zal het bedrag aan terugbetalingen hoogstwaarschijnlijk van dezelfde orde zijn, maar wat is dan de totale winst van de Belgische transporteurs? Amper 250 miljoen euro. Met andere woorden, zonder professionele diesel is de sector virtueel verlieslatend. Niet in staat zijn eigen middelen aan te dikken. Niet in staat een financieel risico te nemen om op één of ander gebied te innoveren. En dan hebben we het nog niet eens over het uitkeren van een dividend aan zichzelf.

“Something is rotten in the state of Denmark,” schreef William Shakespeare in Hamlet. Het is duidelijk dat de kleine wereld van het wegvervoer die aan een professioneel dieselinfuus ligt, er niet veel beter aan toe is, daar waar zijn belangrijkste, beursgenoteerde leveranciers winstmarges van 10% halen.

Claude Yvens,
Hoofdredacteur.

 

Recente publicaties

LOGISTICS Management 73 (maart 2025)

De tijden veranderen snel Hoewel de economische motor in Europa sputtert, blijft de logistieke activiteit groot. België is zelfs nog steeds een groeimarkt, zegt Willem Veekens, Managing Director bij GXO Logistics Belgium, Netherlands & Nordics in ons interview. Volgens hem is de loonkloof met de buurlanden verminderd en zijn ook de andere kosten in lijn […]

VAN Management 128 (april 2025)

Evolutietheorie Het Salon van Brussel ligt ondertussen weer enkele weken achter ons, maar eraan terugdenken voelt nog steeds als een warm bad. De nieuwigheden, de ontmoetingen, de positieve energie, … heerlijk. En dan waren er natuurlijk ook nog de Transportmedia Live Studio’s die specialisten samen brachten rond de onderwerpen die onze sector de komende jaren […]

TRANSPORT Management 128 (april 2025)

De bedoeling is goed, maar de maatregel niet De verkoop van elektrische vrachtwagens groeide in 2024 niet snel genoeg. Dat heeft meerdere oorzaken: de productie blijft behoorlijk complex om op te starten (bij minstens twee andere fabrikanten), maar vooral de vraag nam niet in het gewenste tempo toe. Afgezien van enkele voertuigen waarmee een transportbedrijf […]

Aankomende Events

Sorry, no posts matched your criteria.

ONTVANGT U ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF NOG NIET? MELD JE DAN NU AAN!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.