Euro 3-trucks mogen Antwerpen niet meer gratis in

Vanaf morgen 1 februari mogen Euro 3-trucks niet langer gratis het stadscentrum van Antwerpen in. Dat is het eerste gevolg van de invoering van de Lage-Emissie-Zone (LEZ). Of een voertuig de LEZ wel of niet binnen mag, hangt af van zijn Euronorm. Hoe hoger de Euronorm, hoe schoner het voertuig is.

  • Alle Euro-0, Euro-1 en Euro-2 voertuigen zijn maximaal 8 keer per jaar welkom in de stad met een LEZ-dagpas. De LEZ-dagpas is online verkrijgbaar en kan vooraf of op de dag zelf aangekocht worden. Vanaf maart is de LEZ-dagpas ook beschikbaar aan de nieuwe parkeerautomaten met aanraakschermen in de binnenstad.
  • Een Euro-3 truck zonder roetfilter mag de LEZ enkel binnen met een tijdelijke toelating tegen betaling (van 30 EUR/dag voor een dagpas tot 1730 EUR/jaar tegen verhoogd tarief). De tarieven zijn afhankelijk van het soort voertuig en de duur van de toelating. De online-aanvraag kan tot uiterlijk de dag voor het betreden van de LEZ ingediend worden na het invullen van de registratietool.
  • Een dieselvoertuig met Euronorm 3 mét roetfilter kan de zone ook nog in, tot en met 31 december 2019, zonder betaling. Na deze limietdatum zullen Euro 4-trucks nog altijd de stad in mogen, maar ze zullen dan wel een heffing moeten betalen.
  • Hetzelfde zal gelden vanaf 31 december 2024 voor Euro 5 / EEV voertuigen.

Registratie Belgische en Nederlandse voertuigen die aan de toelatingsvoorwaarden voldoen, mogen automatisch binnen en hoeven verder niets te doen. Andere buitenlandse voertuigen die aan de normen voldoen, moeten zich eenmalig registreren. Controles De controle gebeurt door camera’s met nummerplaatherkenning. Als een niet-toegelaten voertuig in februari in de lage-emissiezone rijdt, zal de eigenaar van het voertuig een waarschuwingsbrief in de bus krijgen. Vanaf 1 maart leidt een overtreding automatisch tot een administratieve geldboete van 125 euro.  

lees ook

Aankomende Events

ONTVANGT U ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF NOG NIET? MELD JE DAN NU AAN!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
transport media logo