Sociale dumping : ministerraad neemt transport niet op in lijst ‘risicosectoren’

De ministerraad heeft voor een aantal ‘risicosectoren’ bepaald dat gedetacheerde zelfstandigen op voorhand moeten aangemeld worden bij de Rijksdienst voor Sociale Zekerheid, d.m.v een Limosa-verklaring. De transportsector is hier niet bij betrokken. Vakbond BTB vindt dat de regering de strijd tegen sociale dumping in de transportsector niet ernstig neemt. De ministerraad heeft de risicosectoren voor de zogenaamde Limosa-melding voor gedetacheerde zelfstandigen opgelijst in een koninklijk besluit. Het gaat onder meer over de bouw-, schoonmaak- en vleessector, maar niet over de transportsector. “Deze drie sectoren zijn de sectoren met het grootste risico op fraude en oneerlijke concurrentie”, legt minister van Zelfstandigen Denis Ducarme (MR) uit. De lijst kan nog uitgebreid worden naar andere sectoren, als zich daar ook problemen zouden voordoen. Het zou dan bijvoorbeeld om de transportsector kunnen gaan. Vakbond BTB-ABVV betreurt dat de regering het advies van de Nationale Arbeidsraad, waarbij de opname van de transportsector op de agenda stond, niet heeft afgewacht. aan de regering : “Pas op 7 november zal de NAR zich hier opnieuw over buigen. Maar de regering oordeelde dat dit niet nodig is, en besliste nu al dat de zelfstandigen die in België in de transportsector komen werken, niet moeten vooraf worden aangemeld. Dit is een vrijgeleide voor nog meer sociale dumping op onze wegen. Een kaakslag in het gezicht van alle Belgische vrachtwagenchauffeurs en de bedrijven die het wel volgens de regels spelen.”; aldus Frank Moreels, voorzitter Belgische TransportBond – ABVV.

lees ook

Aankomende Events

Ontvangt u onze wekelijkse newsletter nog niet? Schrijf u dan nu in!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
transport media logo