Aernouts Logistics Support: winstgevend dankzij IT-hervorming

Na de aanzienlijke verliezen in 2018 te wijten aan inefficiëntie heeft selfmade man Dirk Aernouts zich grondig verdiept in de ICT-infrastructuur van zijn bedrijf. Resultaat? 10% meer efficiëntie en ook… winstgevendheid!

Aernouts Logistics Support is gespecialiseerd in fietstransport. Dit zowel B2B als B2C met bijkomende technische montage om deze rijklaar af te leveren bij de consument. In 2019 vervoerde Aernouts maar liefst 150.000 fietsen. Bovendien is het ook regionaal service partner van UPS in de regio’s Antwerpen en West-Vlaanderen.

ICT-microbe

Zaakvoerder Dirk Aernouts is al langer gebeten door de ICT-microbe. Sinds 2015 was hij op zoek naar een planprogramma waarmee transportopdrachten afgehandeld konden worden. Na een lange zoektocht kwam hij tot een specifieke TMS, een routeplanningprogramma en een mobiele applicatie voor de afhandeling van de orders. Aernouts koos onder andere voor partners EuroTracs en PTV om het project mee uit te werken. In oktober 2017 werden de eerste live orders ingegeven en verwerkt. Toch duurde het nog een jaar vooraleer het systeem echt op punt stond.
Vandaag fietst Aernouts Logistics Support letterlijk en figuurlijk doorheen de software. Sinds de echte uitrol is er een administratieve ontlasting die gelijk staat aan het equivalent van één fulltime medewerker. Ook de foutenlast daalde met maar liefst 90 %, want door de meerdere scanmomenten worden verkeerde ladingen drastisch verminderd. Last but not least is de rentabiliteit van het wagenpark maar liefst 7 tot 10 % gestegen.
Wat zijn de geleerde lessen? “Dat dit project twee jaar te laat gekomen is. Fietsen zijn een seizoensproduct en het piekseizoen situeert zich tussen maart en september. Elk jaar is dit een enorme belasting voor onze organisatie, maar sinds vorig jaar gaan we hier veel vlotter doorheen”, zo vertelt Aernouts.
De honger is ondanks het behalen van de Truck ICT Award zeker nog niet gestild. Verdere investeringen in ICT-toepassingen zijn dus zeker niet uitgesloten. Zo staan betere en professionelere tablets met ingebouwde barcodescanners op het verlanglijstje, die gebruikt kunnen worden als boordcomputers. En ook de verdere uitwerking van de posities van items kan nog verder geoptimaliseerd worden. Hierdoor zou de arbeidsintensiteit van het laden en lossen met 1/3e kunnen afnemen.

Aernouts Logistics Support in een notendop

– Maatschappelijke zetel: Wommelgem
– Specialiteit: transport, opslag en assemblage van fietsen
– Omzet (2018): 5,7 mio EUR
– Personeel: 36 chauffeurs, 8 administratief- en 8 magazijn medewerkers
– Vloot: 11 vrachtwagens, 29 lichte bedrijfsvoertuigen, 4 afzetcontainers

www.aernoutslogisticssupport.eu

lees ook

Aankomende Events

ONTVANGT U ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF NOG NIET? MELD JE DAN NU AAN!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
transport media logo