Featured Video Play Icon

[VIDEO] Welke elektrische bestelwagen past bij jouw rijprofiel?

Meer dan 90% van de in 2020 ingeschreven lichte bedrijfsvoertuigen zijn nog steeds diesels. Het aandeel van e-vans is vandaag nog klein, al ligt dat zeker niet aan het aanbod. Zowat alle constructeurs bieden modellen op stroom aan. En de manier van aandrijving varieert van merk tot merk. ALD Automotive richtte zich in een uitgebreide webinar over elektrische bestelwagens op de verschillende aandrijvingen die vandaag beschikbaar zijn.

“Bij heel wat bedrijven is de wil om te evolueren naar elektrische voertuigen eerder recent”, stelt Michel Torton vast, LCV Manager bij ALD Automotive. “Toch stellen we vandaag een stijging van de vraag vast, of het nu is uit ecologisch standpunt of financieel. Wij willen onze klanten zo goed mogelijk begeleiden in de transitie naar de elektrificatie van hun wagenpark. We weten dat het ingewikkeld is vandaag, het is onbekend terrein. Maar de mogelijkheid om hen te kunnen helpen met de transitie is belangrijk, en te bekijken op welke manier en welk voertuig kan beantwoorden aan de criteria van de noden vandaag”, zegt hij in de video.

Mercedes-Benz: elk model is elektrisch beschikbaar
Mercedes-Benz Vans is al langer dan vandaag bezig met elektrische mobiliteit. 10 jaar geleden lanceerde het al zijn eerste volledig elektrische Vito E-Cell met een rijbereik van ongeveer 150 kilometer. 
“We zijn nu effectief tien jaar verder en wat merken we: de markt is serieus veranderd en staat meer open voor elektrisch”, zegt Bart Jacobs, Sales Trailer bij Mercedes-Benz Vans.
“Vandaag kunnen we zeggen dat we voor elk model een volledig elektrisch voertuig hebben. Puur technisch gezien hebben we de elektromotor en de batterij verder gefinetuned. Maar we zijn ook verder gaan kijken om alle storende of externe factoren die een negatieve impact kunnen hebben op de batterij/ autonomie weg te werken. Zoals het verwarmen van de batterij (ook in de winter), het recupereren van energie tijdens het remmen of het aanpassen van de rijstijlen.”

Mercedes-Benz heeft een app ontwikkeld ‘EQ Ready’ waarbij klanten zelf gaan kunnen simuleren of een elektrisch voertuig voor hen van toepassing is of niet. “Daarnaast werken we vaak samen met lokale experts op vlak van het plaatsen van laadpalen, ook ter ondersteuning van de klant. En tot slot kan ik ook nog zeggen dat Mercedes-Benz met andere automerken samenwerkt om de laadinfrastructuur op Europees vlak te doen groeien met snellaadstations”, besluit Bart Jacobs.

Ford: Plug-in hybride als tussenfase
Ook Ford bouwt haar gamma elektrische voertuigen verder uit. In 2022 pakt het uit met een volledig elektrische E-Transit met een actieradius van maar liefst 350 km. Maar Ford gooit ook hoge ogen met de Transit Plug-in Hybrid.

“Bij de Ford Transit Custom is de plug-in hybride een wagen die te allen tijde volledig elektrisch wordt aangedreven”, vertelt Bart Van Rossen, Fleet & Remarketing Director bij Ford Motor Company Belgium. “Er is een batterij van 13,6 kW die kan opgeladen worden, ofwel via de stekker wat ongeveer vier en een half uur duurt, ofwel via de generator. Er zit een generator in van 1 liter benzine die de batterij eigenlijk gaat opladen. Deze batterij zorgt dan voor de elektrische aandrijving van het voertuig.

En dan is er nog de connectiviteit van voertuigen. “We hebben op de Transit Custom Plugin Hybride ‘geofencing’ geïnstalleerd. Geofencing is een milieuvriendelijke gps die de mogelijkheid biedt om op het ogenblik dat je in bepaalde zones komt, bijvoorbeeld low emissions of een zone rond je bedrijf, automatisch in volledig elektrische rijmodus te gaan. Afhankelijk van je traject gaat deze ook berekenen en ervoor zorgen dat je voldoende actieradius hebt om elektrisch te rijden”, besluit Bart Van Rossen.

Evolutie van elektrische bestelwagens
“Een interessante vaststelling is te zien hoe elektrische voertuigen evolueren, zowel op het vlak van opladen, het rijbereik als de infrastructuur die in volle ontwikkeling is”, gaat Michel Torton van ALD Automotive verder. “Daarnaast is het ook belangrijk om vast te stellen dat er steeds meer laadpunten bij bedrijven zijn. De constructeurs blijven investeren en ontwikkelen in het productgamma. We kijken erg uit naar de toekomst”, eindigt Michel Torton.

Lees in de white paper van ALD Automotive alles wat u moet weten over de fiscaliteit van uw bestelwagen.

lees ook

Aankomende Events

ONTVANGT U ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF NOG NIET? MELD JE DAN NU AAN!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
transport media logo