Dries van Haut (Sigma): “2021, een recordjaar voor de handlingsector”

De Sigma-federatie, waarin leveranciers van overslagmaterieel zijn verenigd, hield haar jaarlijkse receptie gisteren voor het eerst in twee jaar in fysieke vorm. Voorzitter Dries Van Haut maakte van de gelegenheid gebruik om commentaar te geven op de uitzonderlijke cijfers die in 2021 in België werden opgetekend en om te praten over hoe de markt zich in 2022 zal houden.

“In 2021 hadden we soms de indruk dat de bomen tot voorbij de wolken konden groeien”, merkt Dries Van Haut op, verwijzend naar de Belgische marktcijfers. “De definitieve cijfers liggen inderdaad op een veel hoger niveau dan in het laatste recordjaar. “In België werden meer dan 20% meer heftrucks en magazijntoestellen verkocht dan in 2020, waarmee we boven het recordniveau van 2019 uitkomen. Het jaar werd echter ook gekenmerkt door verstoringen van de bevoorradingsketen, waardoor de productie werd vertraagd en de leveringstermijnen werden verlengd. Dit betrof verschillende soorten onderdelen, niet noodzakelijkerwijs de onderdelen waaraan u denkt. Er waren natuurlijk spanningen op de markt voor grondstoffen zoals staal, daarna verschoven de problemen naar computerchips, maar de tekorten troffen ook vrij alledaagse onderdelen zoals elektrische connectoren of tablethouders”.

Wat 2022 betreft, is Dries Van Haut voorzichtig: “2022 wordt ongetwijfeld nog een goed jaar, gewoon omdat de orderboeken vol zitten. De enige grote onbekende is wanneer we geleverd zullen worden. Het is het tempo van de leveringen dat de eindbalans voor 2022 zal bepalen. Op langere termijn is de grootste onzekerheid op de Belgische markt de beschikbaarheid van arbeidskrachten, die nu al de groei van veel bedrijven afremt, zodat het van essentieel belang is dat er maatregelen worden genomen om ervoor te zorgen dat zoveel mogelijk mensen weer aan het werk worden geholpen.”

lees ook

Aankomende Events

ONTVANGT U ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF NOG NIET? MELD JE DAN NU AAN!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
transport media logo