Kumas Trans aan de ketting gelegd door het parket

Een gecoördineerde actie van de sociale inspectiedienst, de federale politie en het parket heeft geleid tot de inbeslagneming van alle vrachtwagens van het Bulgaarse bedrijf Kumas Trans, dat in Tessenderlo een “servicebasis” exploiteert. De chauffeurs waren al twee maanden niet betaald.

Volgens de vakbond UBT werden niet minder dan 35 voertuigen verzegeld. Kumas Trans vestigde zich in oktober 2019 in Tessenderlo en realiseerde in zijn eerste werkingsjaar een toegevoegde waarde van bijna 2 miljoen euro. Het volgende boekjaar was een ander verhaal, met een toegevoegde waarde van slechts 341.000 euro, maar een comfortabele winst van 235.000 euro. Het Belgische bedrijf heeft 5 voltijdse equivalenten in dienst.

Gistermiddag nam een Bulgaarse chauffeur van het bedrijf contact op met de UBT om melding te maken van een inval van de politie in het hoofdkwartier van het bedrijf, waar de chauffeurs hun weekend doorbrachten. Volgens Frank Moreels (voorzitter van de UBT), vertelden alle chauffeurs hetzelfde verhaal: “Ze komen hier met hun Bulgaarse vrachtwagen of hun eigen wagen wanneer ze met een Belgische vrachtwagen moeten rijden. Elke chauffeur heeft een Bulgaars contract, terwijl de werkgever hier in België actief is en alleen een postbus in Bulgarije heeft.” Volgens Moreels zouden deze chauffeurs dus een Belgische arbeidsovereenkomst moeten hebben en is dit een typisch geval van sociale dumping.

De meeste van de 35 chauffeurs zijn al twee maanden niet betaald en zitten dus zonder geld en voertuig. Ze zijn tijdelijk ondergebracht in een hotel. “Wij zullen hen bijstaan door hen te helpen een fatsoenlijke baan te vinden of door hen te repatriëren. Wij zullen ook contact opnemen met onze collega’s van de Bulgaarse Vervoerbond en de Europese Vervoerfederatie ETF. Bovendien zullen wij de zaak voorleggen aan het Europees Arbeidsauditoraat (ELA), dat de Bulgaarse inspectiedienst ertoe kan bewegen een klacht in te dienen tegen het bedrijf in Bulgarije”, zegt Moreels nog.

lees ook

Aankomende Events

Sorry, no posts matched your criteria.

ONTVANGT U ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF NOG NIET? MELD JE DAN NU AAN!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
transport media logo