Vlaamse regering wil sleutelen aan fiscaal gunstregime pick-uptrucks

Vlaams minister voor Financiën Matthias Diependaele werkt aan een decreet dat het fiscale gunstregime voor dit type voertuig moet bijsturen. Het fiscale voordeel wordt op termijn ingeperkt. 

In grote lijnen komt het erop neer dat Diependaele het fiscale gunstregime voor pick-ups enkel wil behouden voor professioneel gebruik. Dat is vandaag nog niet het geval. Pick-ups zijn tot nu toe vrijgesteld van de belasting op inverkeerstelling en hebben, ook bij particulier gebruik, een lager tarief in de verkeersbelasting. In een antwoord op een vraag van NVA- parlementslid Arnout Coel benadrukt minister Diependaele dat de bijsturing van het fiscale regime voor de pick-ups al langer op zijn prioriteitenlijst staat. In het verleden zijn er pogingen geweest om deze materie te behandelen in een samenwerkingsakkoord tussen de verschillende gewesten. Het Waals gewest heeft evenwel het initiatief genomen voor een eigen decreet, wat maakt dat leasingwagens niet meegenomen kunnen worden. Het aantal leasingwagens dat in deze categorie verzeilt, is volgens Diependaele evenwel klein.

Diependaele komt in deze gewestmaterie met een eigen decreet. Het professioneel gebruik van de pick-up kan worden vastgesteld via de Kruispuntbank voor Ondernemingen. Met andere woorden: alleen wie een KBO-nummer heeft, behoudt het fiscaal gunstregime. Samen met de Vlaamse Belastingdienst wordt er nu gewerkt aan een ontwerp van decreet dat Diependaele zo spoedig mogelijk voorlegt aan de Vlaamse Regering voor een principiële goedkeuring. Wellicht komt er in het najaar een eerste voorstel.

lees ook

Aankomende Events

ONTVANGT U ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF NOG NIET? MELD JE DAN NU AAN!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
transport media logo