Onderzoek: meer aandacht nodig voor welzijn om chauffeurs aan boord te houden

Niet de perceptie van de lage verloning en het slechte imago van het chauffeursberoep zorgen voor een lage instroom, maar wel de werkuren en de werkomstandigheden. Dat is de verrassende conclusie van het onderzoeksproject ‘Chauffeur 4.0’ van VIL en Universiteit Hasselt. “Een nieuw personeelsbeleid dringt zich op”, menen de onderzoekers. Een nieuwe app moet daarbij alvast helpen. 

VIL en UHasselt gaan ervan uit dat het chauffeurstekort in de komende jaren nog groter wordt door de natuurlijke uitstroom uit het beroep. Nieuwe instroom genereren is niet eenvoudig. Vooral de werkuren en arbeidsomstandigheden schrikken nieuwkomers af, zo blijkt. Het antwoord ligt in een nieuwe kijk op het HR-beleid. “Om meer instroom te genereren, zal de sector een shift moeten maken van een klassiek loongericht personeelsbeleid naar een volwaardig hr-beleid dat verder gaat dan het aanwerven, aansturen en uitbetalen van hun chauffeurs”, laten de onderzoekers optekenen.”

De chauffeur van vandaag hecht veel belang aan de work-life-balance en wil loopbaanperspectieven. “Een uitgekiend personeelsbeleid moet zich focussen op meer persoonlijke begeleiding, aandacht voor het welzijn van de chauffeurs, aantrekkelijke opleidingen en doorgroeimogelijkheden bieden”, klinkt het. In veel transportbedrijven zijn de contacten tussen chauffeurs en personeelsdiensten eerder beperkt.

Een hulpmiddel daarbij is de nieuwe ‘Perfect Driver’-app.Die versterkt de communicatie en de band tussen de chauffeur en het bedrijf. De app biedt ook opleidingen in een interactief jasje. Het huidige aanbod omvat klassiekers als ‘het verbeteren van het veilig rijgedrag’ tot recentere populaire topics als ‘gezondheid achter het stuur’. Werkgevers kunnen via een dashboard de prestaties en het welbevinden van hun chauffeurs volgen. De app werd utgetest bij Xwift en Trafuco. Ze is gebruiksklaar voor geïnteresseerde bedrijven en kan gratis gedownload worden via het platform www.nextgendriver.be.

De bedrijven die mee hun schouders onder dit project zetten zijn Eutraco, Snel Logistic Solutions, Gilbert De Clercq, Hertsens, H.Essers, SD Worx, Trafuco, Transport Gheys, Transport Mervielde, Transport Michiels, TVM Belgium, Van Moer Group en Xwift met steun van VLAIO, het Agentschap Innoveren en Ondernemen.

lees ook

Aankomende Events

ONTVANGT U ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF NOG NIET? MELD JE DAN NU AAN!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
transport media logo