Brexit maakt Europese export naar VK vijfde kleiner

Een nieuw rapport van het Economic and Social Research Institute (ESRI) brengt de impact aan het licht van de Brexit op de Europese goederenstromen van en naar het Verenigd Koninkrijk. De Europese uitvoer naar het VK loopt met een vijfde terug, de Britse export naar de EU verliest 16 procent. 

Het rapport gaat uit van de handelsstromen op productniveau tussen de EU en alle andere landen ter wereld als vergelijkingsgroep. De studie concludeert dat de handel van het VK de invoer uit de EU-lidstaten sterk heeft verminderd, van een piek van ongeveer 57% in 2018 tot iets meer dan 40% begin dit jaar. De uitvoer van het VK naar de rest van de wereld was echter toegenomen. In alle EU-lidstaten werd vastgesteld dat Brexit in bijna alle gevallen heeft geleid tot een aanzienlijke daling van de handel met het VK, zij het in verschillende mate. Er wordt ook een aanzienlijke vermindering vastgesteld van het aantal producten dat vanuit het VK naar de EU wordt verhandeld. Blijft de vraag of er sprake is van een definitieve shift in de handelsstromen richting het VK – met alles wat dat impliceert voor Europese transport- en logistiekondernemingen – dan wel van een tijdelijke disruptie door de chaotische afhandeling van de Brexit.

lees ook

Aankomende Events

ONTVANGT U ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF NOG NIET? MELD JE DAN NU AAN!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
transport media logo