Bizzdev ontwikkelt real-time CO2 calculator

Bizzdev, een in Doornik gevestigd bedrijf, heeft een platform ontwikkeld waarmee bedrijven in bijna realtime automatisch het koolstofeffect van een economische activiteit kunnen berekenen. Oorspronkelijk ontwikkeld voor de bouwsector, zou het heel goed kunnen worden toegepast op de transportsector.

Vanaf 2025 zullen alle Europese bedrijven met meer dan 250 werknemers moeten aangeven hoeveel CO2 zij via hun onderaannemingsketen uitstoten of laten uitstoten. Deze verplichting vloeit voort uit de eind juni aangenomen CSRD-richtlijn. Vooral transportbedrijven zullen door hun klanten worden aangesproken en de door Bizzdev ontwikkelde oplossing zou hen kunnen helpen om een betrouwbare berekening te maken.

Het Co2deus-platform is oorspronkelijk ontworpen voor de bouwsector, aangezien milieucriteria steeds belangrijker worden bij openbare aanbestedingen. Het platform integreert alle soorten CO2-genererende activiteiten, waaronder het woon-werkverkeer van het personeel, de gebruikte vervoerswijzen, de verplaatsingen van het wagenpark, het afval, de grondstoffen en de uitrusting, de verplaatsingen van het eigen personeel en van onderaannemers. Alle gegevens (bv. verzameld door een track & trace-systeem of uit andere bronnen via een API) worden gecodeerd en opgeslagen op een beveiligde server, zodat de GDPR-verordening strikt wordt nageleefd en de specifieke rechten van leveranciers en onderaannemers worden gerespecteerd.

“Met dit instrument kan bijvoorbeeld een transportbedrijf dat zich er in het kader van een jaarcontract toe heeft verbonden een bepaalde emissiedrempel niet te overschrijden ten opzichte van zijn opdrachtgever, zijn werkelijke emissies regelmatig controleren en zo zijn acties bijsturen voordat een eventuele afwijking te grote proporties aanneemt”, legt Aurélien Burette, algemeen directeur van Bizzdev, uit.

lees ook

Aankomende Events

ONTVANGT U ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF NOG NIET? MELD JE DAN NU AAN!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
transport media logo