De zaak ‘Jost’ is gesloten

Zoals gemeld door L’Echo is de minnelijke schikking tussen Roland Jost en het federaal parket goedgekeurd. De voormalige CEO van de tweede grootste transporteur van het land moet persoonlijk een boete van 200.000 euro betalen, maar bij herhaling zullen de gevolgen veel ernstiger zijn.

Er zij aan herinnerd dat de rechtbank van eerste aanleg te Luik op 16 oktober 2022 een eerste dading tussen Roland Jost en het federaal parket had geweigerd. De straffen zijn nu vastgesteld: Roland Jost is veroordeeld tot 18 maanden voorwaardelijke gevangenisstraf (d.w.z. de helft van de straf die in de eerste schikkingsovereenkomst was voorzien) en een boete van 4,8 miljoen euro voorwaardelijk, waarvan 200.000 euro vast. Roland Jost gaf echter in september 2022 zijn functie als CEO van zijn eigen transportgroep op.

Deze nieuwe schikking is de tweede die door het federaal parket wordt aanvaard in het kader van de omvangrijke sociale fraudezaak die in 2017 uitbrak. De Jost groep heeft ook een schikking aanvaard waarbij een boete van 30 miljoen euro werd betaald. Het optreden van het Federaal Parket in deze zaak is dus afgesloten.

De Jost Group liet bij navraag weten in dit stadium geen commentaar te hebben op deze laatste ontwikkelingen.

Verloop van het dossier

Het onderzoek dat door het federale parket tegen Jost Group en Roland Jost is ingesteld, had onder meer betrekking op de illegale inzet van buitenlandse chauffeurs via de Slowaakse en Roemeense dochterondernemingen van de groep.

 • Mei 2017: Naar aanleiding van huiszoekingen bij verschillende vestigingen van Jost Group zijn verricht in verband met vermeende sociale dumping, vaardigt het federaal parket arrestatiebevelen uit tegen drie personen, onder wie Roland Jost zelf. Roland Jost en financieel directeur Christophe Ravignat worden enkele dagen gevangen gehouden in Marche-en-Famenne, alvorens onder voorwaarden te worden vrijgelaten.
 • Juni 2017: een paar dagen na hun verschijning voor het Hof van Beroep worden Roland Jost en zijn collega’s bevrijd van hun elektronische armbanden.
 • December 2017: na vaststelling van nieuwe strafbare feiten in de dochterondernemingen in Roemenië en Slowakije plaatst het federaal parket Roland Jost en Christophe Ravignat opnieuw in hechtenis. Beide mannen worden snel vrijgelaten.
 • Februari 2019: 19 voertuigen zijn verzegeld
 • Maart 2019: Jost Group wordt voorgeleid aan de kamer van inbeschuldigingstelling.
 • April 2019: 346 voertuigen van de Roemeense dochteronderneming Skiptrans worden enkele dagen in beslag genomen.
 • Oktober 2021: Jost Group treft een strafrechtelijke schikking met het Federaal Parket voor 30 miljoen euro
 • September 2022: Roland Jost kondigt aan dat hij aftreedt als CEO.
 • Oktober 2022: De strafrechtelijke schikking tussen Jost Group en het Federaal Parket wordt goedgekeurd, maar niet de schikking tussen het Federaal Parket en Roland Jost zelf.
 • Januari 2023: de zaak is gesloten…

lees ook

Aankomende Events

ONTVANGT U ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF NOG NIET? MELD JE DAN NU AAN!

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
transport media logo