Lydia Peeters: “Groen licht vrijstelling kilometerheffing in geval van zero-emissie”

Feest op de 20ste verjaardag van speerpuntcluster VIL die plaatsvond in Log!Ville te Niel. Een opmerkelijke bekendmaking van Vlaams minster Lydia Peeters kon op veel bijval rekenen.

Tijdens de openingsceremonie van het verjaardagsfeest van 20 jaar VIL werden tal van prominenten naar het podium geroepen. Aan het eind ging de eer naar Lydia Peeters, Vlaams minister voor Mobiliteit en Openbare Werken.

Vragenvuur

VIL-directeur Liesbeth Geysels onderwierp de minister aan een vragenvuur waar menig journalist van zou beginnen blozen. Is het geen hoog tijd dat er iets gebeurt nu onze Vlaamse logistieke draaischijf niet meer draait? Waarom worden vrachtwagens telkens met de vinger gewezen terwijl personenwagens nog steeds ‘leeg’ rijden? En wat heeft dat Top Team Zero-emissievrachtvervoer nu eigenlijk al gerealiseerd?

Vrijstelling

Geysels vroeg zich ook luidop af waarom het niet mogelijk was om elektrische vrachtwagens vrij te stellen van de kilometerheffing. De minister pareerde met een opmerkelijk antwoord. “Afgelopen vrijdag heeft de Vlaamse Regering groen licht gegeven voor een vrijstelling van de kilometerheffing voor vrachtverkeer op het moment dat dit zero-emissie gebeurt,” zei Peeters.

Minstens tot 2026 zullen zowel elektrische bestelwagens als trucks die vracht vervoeren voor 100 procent worden vrijgesteld van de kilometerheffing. Nadien zou deze vrijstelling afnemen in percentage.

“Dus er is geen enkele reden om niet te kiezen voor zero-emissie vracht,” besloot Peeters.

(foto Koen Luyten in opdracht van MediaMixer)

lees ook

Aankomende Events

ONTVANGT U ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF NOG NIET? MELD JE DAN NU AAN!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
transport media logo