Flamingo Pet Products opent nieuwe logistieke hub

Projectontwikkelaar Heylen Warehouses en Flamingo Pet Products hebben vandaag een nieuw distributiecentrum geopend in Olen. Van daaruit worden 8500 referenties naar 65 landen geleverd.

Flamingo Pet Products levert huisdierenbenodigdheden zoals accessoires en snacks voor hond, kat en allerlei huisdieren. Haar afzetmarkt bestaat uit groothandels, dierenspeciaalzaken, supermarkten, tuincentra, doe-het-zelfzaken en trimmers. Het bedrijf had duidelijk nood aan een grotere logistieke faciliteit en klopte opnieuw aan bij Heylen Warehouses. De samenwerking tussen beide bedrijven gaat al vele jaren terug. Wim Heylen (de oprichter van Heylen Warehouses) had al ervaring met de sector van huisdierenbenodigdheden: in de jaren 90 richtte hij dierenspeciaalzaak Amizoo op, het huidige Tom & Co.

Het is al de derde keer dat Heylen Warehouses een distributiecentrum bouwt voor Flamingo Pet Products. Het nieuwe pand in Olen omvat drie hallen, met een totale magazijn oppervlakte van 33.640 m², een mezzanine van 6.336 m² en 5.382 m² aan kantoorruimte verdeeld over vier niveaus. Het gebouw heeft 61.740 palletplaatsen. Heylen Energy (een dochteronderneming van Heylen Warehouses) plaatst er 5.478 zonnepanelen op het dak, goed voor 2.772 MWh aan groene energie per jaar. Vanaf het begin is het gebouw ontworpen voor het opladen van elektrische vrachtwagens.

De locatie van het nieuwe distributiecentrum liet weinig aan het toeval over. Het is vlot bereikbaar (ook met de fiets) en ligt heel dichtbij het oude logistieke centrum in Geel, waardoor bestaande werknemers geen ingrijpende verhuizing moeten ondergaan. Retentie van personeel heeft dus hier duidelijk een grote rol gespeeld.

De stromen die door het nieuwe distributiecentrum worden verwerkt liggen in de orde van 1.500 TEU per jaar via het Albertkanaal en 600 volle ladingen die over de weg aankomen. Er worden ongeveer 300 pallets per dag verzonden. Het magazijn zelf is klassiek, met brede gangpaden. Flamingo Pet Products heeft ervaring met smalle gangpaden, maar is van mening dat pieken in de activiteit beter kunnen worden beheerd (tenzij het bedrijf kiest voor een zeer hoge mate van automatisering) met handmatige operators. Dit verklaart waarom het nieuwe distributiecentrum vanaf het begin 200 mensen in dienst zal hebben, terwijl Flamingo Pet Products minder dan twee jaar geleden nog maar 120 mensen in dienst had.

 

lees ook

Aankomende Events

ONTVANGT U ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF NOG NIET? MELD JE DAN NU AAN!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
transport media logo