Move Intermodal wil profiteren van de toename van de LKW-Maut

De forse verhoging van de kilometerheffing in Duitsland vanaf 1 december 2023 zou ten goede moeten komen aan intermodale vervoerders. Dat is althans de mening (en hoop) van Koen Vandepitte, commercieel directeur bij Move Intermodal.

“De impact van de verhoging van de LKW-Maut zal enorm zijn, met tarieven die gemiddeld met 83% stijgen. Voor een reis tussen Duisburg en Italië over de weg schatten we dat dit een meerkost van ongeveer €200 zal betekenen”, legt Koen Vandepitte uit. Move Intermodal hoopt daarom nieuwe klanten te overtuigen om zijn intermodale oplossingen te gebruiken op de routes naar Italië en tussen Duisburg en Spanje. “Onze oplossingen zijn al goedkoper dan wegtransport, maar verladers zullen nu een enorm voordeel hebben om ze te gebruiken, vooral omdat ze bij intermodaal transport altijd kunnen profiteren van een hoger laadvermogen.”

Koen Vandepitte gelooft ook dat er oplossingen bestaan om het gebrek aan betrouwbaarheid van het spoor te compenseren, en merkt op dat steeds meer verladers nu een milieudimensie in hun transportaankopen opnemen: “Dat is nog niet overal het geval, want in sommige sectoren maken agressieve tenders een comeback, met alle prijsdruk van dien. Ik merk wel dat bijvoorbeeld de chemische industrie wakker wordt en meer dan vroeger belang hecht aan de duurzaamheid van haar transport.”

De stijging van de vraag zal volgens hem echter vooral afhangen van de sterkte van de Europese economie in 2024: “Ik hoop dat de vraag zal toenemen, want die is de afgelopen maanden ernstig gedaald. Als de markt volgend jaar weer aantrekt, zal er in eerste instantie genoeg wegvervoerscapaciteit zijn om het aan te kunnen. Het zal langer duren voordat het gebrek aan wegcapaciteit weer voelbaar wordt. De stijging van de kostprijs van wegtransport is slechts één van de factoren achter het succes van intermodaal transport…

lees ook

Aankomende Events

ONTVANGT U ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF NOG NIET? MELD JE DAN NU AAN!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
transport media logo