Featured Video Play Icon

[VIDEO] CEO’s 4 Climate roept transporteurs op energieondernemer te worden

Op 8 november organiseerde vzw CEO’s 4 Climate voor het eerst een Klimaatcongres in Brussel. Transportbedrijven kregen er uiteenzettingen rond de energietransitie en konden daar aardig wat opsteken.

In het congrescentrum BEL Brussels verzamelden op 8 november een honderdtal deelnemers voor het eerste Klimaatcongres van CEO’s 4 Climate. Het evenement legde daarbij de focus op de vergroening van bedrijfsmobiliteit en de elektrificatie van het wegtransport. Tijdens sessies na de middag waren er toelichtingen rond het opzetten van energiegemeenschappen.

“Elke ondernemer zou moeten energieondernemer worden,” zegt Roland Maes, voorzitter van CEO’s 4 Climate. “Dit omdat de Total Cost of Ownership voor e-vans binnenkort – en enkele jaren daarna ook van e-trucks – lager worden dan voor dieselvoertuigen en het daarom nu al nodig is om een strategie te ontwikkelen hoe over enkele jaren concurrerend elektriciteit te kunnen laden.”

Contracten tussen verladers en transporteurs

Transporteurs waren niet in grote getale present, maar onder de deelnemers was er bijvoorbeeld Miguel Van Opbroeck, Senior Manager bij transportbedrijf Trans Europe Express. “Overeenkomsten die zouden kunnen gemaakt worden met de verladers om elektrische trucks in te zetten, gekoppeld aan de contracten, die zijn een interessante discussie waard,” aldus Opbroeck.

TCO, levensduur en laadinfrastructuur

Onder hen ook David Van Steenwinkel, Product Manager bij MAN Truck & Bus. Hij pleit voor een mentaliteitswijziging waarbij vrachtwagens langer dienst zouden doen binnen een bedrijf als die elektrisch rijden. “Total Cost of Ownership (TCO) is de sleutelfactor om elektrische voertuigen te gaan benaderen,” zegt hij.

Maar hoe zit het dan met de laadinfrastructuur voor e-trucks op het Europese continent? Professor Johan Driesen, verbonden aan de KU Leuven, stelt gerust: “Europa heeft het in ieder geval al voorzien in de plannen rond Fit for 55. Langs alle grote corridors komen er om de 50 à 60 km zware laadpunten voor vrachtwagens. Eens dat dat uitgerold wordt op gecoördineerde wijze, dan komt dat allemaal wel in orde.”

lees ook

Aankomende Events

ONTVANGT U ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF NOG NIET? MELD JE DAN NU AAN!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
transport media logo