Apps à volonté (pt. 1)

Welke apps mogen niet ontbreken op de smartphone van chauffeurs? We ontdekten er heel wat die de taken van truckers vergemakkelijken. Dit wordt een artikel opgedeeld in verschillende afleveringen, te beginnen met deel 1. 

Neen, we gaan het niet hebben over Instagram, Whatsapp of andere Meta-kanalen. We spitsen ons toe op specifieke apps die chauffeurs helpen in hun dagelijkse werkzaamheden. 

Parking vinden 

Gsm’en doe je natuurlijk handsfree, of wanneer je voertuig langs de kant van de weg staat. Maar waar vind je eigenlijk een goede parking in jouw buurt? En dan nog liefst eentje waar je kan overnachten? De app Truckfly by Michelin heeft jaarlijks zowat 330.000 actieve unieke gebruikers. Je vindt er niet alleen parkings op, maar evengoed een truckwash of een herstelgarage. Keuze genoeg trouwens uit de 11.000 wegrestaurants. 

Truck Parking Europe blijft weliswaar de onbetwiste leider wat parkingapps betreft en klokt af op meer dan 1 miljoen (!) downloads.  De app bestaat sinds december 2013 en biedt een overzicht van bijna 55.000 parkings. 

Een recentere oplossing komt overgewaaid vanuit Lille waar de app Trucks’nB werd ontworpen – de Airbnb voor truckchauffeurs. Je kan er een parkeerplaats mee boeken en daarbij kiezen uit verschillende betaalmethoden zoals bankkaart, Apple Pay, Google Pay of Paypal. Zelfs de OBU van Axxès of Telepass kan je gebruiken om te betalen.  

Automobielreus Bosch heeft overigens ook eentje die Bosch Secure Truck Parking heet.

Routeplanner 

Als chauffeur rij je waarschijnlijk meer rond dan dat je geparkeerd staat. Hoe vind je dan het best de weg naar je bestemming? Waze en Google Maps zijn niet gemaakt op maat van de vrachtwagen. Als alternatief bestaat er Sygic, een app speciaal voor trucks en caravans.   

Een chauffeur heeft wel meestal meer dan één bestemming per dag, dus een dynamische routeplanner kan natuurlijk van pas komen. Wouter Verhoef, General Manager Belgium bij Ben Becker Internationaal Transportbedrijf, ging bij ChatGPT ten rade toen hij naar een geschikte app zocht. “De AI-tool raadde me Orion aan, maar dat bleek een zelfontwikkeld systeem te zijn van UPS en geen off-the-shelf oplossing.”  Toen Verhoef verder zocht op Google, kwam hij bij Route4Me terecht. “We hebben een planningsysteem, een systeem voor track & trace, een systeem voor geocodering én nog een site voor klanten waarop de proof of delivery komt. Al deze 4 systemen worden ondergebracht in de totaaloplossing van Route4Me.” De volledige uitrol ervan binnen het bedrijf wordt verwacht in Q2 van 2024. 

Op een bedrijventerrein durft een gemiddelde routeapp het al eens te laten afweten. De ontwikkelaar Tagxter vond er wat op met hun Site Guide. Een beperkt aantal bedrijventerreinen wordt voorlopig ondersteund. Bent u exploitant van een site en wil u er bestuurders via de app wegwijs in maken? Schrijf de ontwikkelaars gerust aan: info@tagxter.com.

lees ook

Aankomende Events

ONTVANGT U ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF NOG NIET? MELD JE DAN NU AAN!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
transport media logo