Certified Pick Up verplicht voor Antwerpse importcontainers vanaf 15 januari

Transport- en logistiekspelers die containers behandelen in de Antwerpse haven kunnen de datum van 15 januari maar beter aanstippen in hun agenda. Vanaf die dag is immers het digitale Certified Pick Up-systeem verplicht voor de toegang, behandeling en vrijgave van alle containers die vanuit Antwerpen vervoerd worden naar het hinterland. Aan het bestaande systeem met pincodes komt een einde. 

De invoering van Certified Pick Up verloopt in stappen, maar begin 2024 bereikt het proces een beslissende fase. Om een vlotte overgang te garanderen, moeten alle betrokken partijen, met inbegrip van maar niet beperkt tot rederijen, scheepsagenten, containerterminals, expeditie- en logistieke bedrijven, binnenvaartoperatoren, spoorwegoperatoren en vrachtwagenbedrijven zich registreren voor Certified Pick up. Vanaf 15 januari zullen containers die de Antwerpse haven verlaten via binnenvaart, spoor of vrachtwagen enkel nog worden vrijgegeven via het nieuwe Certified Pick up platform, gebruik makend van de persoonlijke identificatiegegevens van operatoren en na verificatie door de douane. Het is daarom van cruciaal belang dat alle betrokken partijen zich vóór 15 januari registreren, aangezien het huidige systeem van pincodes vanaf die datum niet langer aanvaard zal worden voor de vrijgave van containers. Alle informatie over de praktishe implementatie van het systeem is terug te vinden op deze webpagina van Port of Antwerp-Bruges.

Het Certified Pick Up-systeem zal in eerste instantie worden uitgerold in de deep-sea terminals in Antwerpen, waaronder DP World (K1700), MPET, PSA 869 en PSA 913. Verwacht wordt dat alle andere terminals kort na deze eerste fase operationeel zullen zijn. De containerterminals in Zeebrugge zullen tijdens deze eerste implementatiefase niet worden beïnvloed.

lees ook

Aankomende Events

ONTVANGT U ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF NOG NIET? MELD JE DAN NU AAN!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
transport media logo