Featured Video Play Icon

[VIDEO] Kwaliteitslabel voor Ziegler, Mainfreight, Deny Logistics en Corneel Geerts

In het bijzijn van Vlaams minister Jo Brouns kende VIL voor het eerst Gateway2Britain-certificaten toe aan vier logistieke dienstverleners. Deze bedrijven helpen kmo’s om handel te drijven met het Verenigd Koninkrijk.

Brexit bezorgde heel wat kopzorgen voor kmo’s. Sommige logistieke dienstverleners zagen daar een opportuniteit in en hebben zich op de handel van en naar het Verenigd Koninkrijk toegelegd. Die inspanning werpt nu zijn vruchten af, met een Gateway2Britain-certificaat dat VIL toekent aan betrouwbare partners in het vervoer over het Kanaal.

De eerste vier gecertificeerde bedrijven zijn Corneel Geerts, Deny Logistics, Mainfreight en Ziegler.

Investering in Engeland

Die laatste partij heeft niet stilgezeten sinds Brexit in werking trad. “Wij hebben zeer zwaar geïnvesteerd in Engeland door een aantal bedrijven over te nemen,” vertelt Xavier Vanwynsberghe, Key Account & Sales Director Belux bij Ziegler. “Eigenlijk hebben wij ons personeelsaantal verdubbeld tot vandaag, nu we met een goeie 250 mensen zijn.”

Welke complexiteit nam Brexit met zich mee? “Er waren ellenlange files, waardoor we minder en minder chauffeurs vonden die de overzet wilden doen,” zegt Vanwynsberghe. “De documentatie moet ook 100% juist zijn. Vroeger kon een klant last-minute nog iets toevoegen of veranderen en dat werd zo meegenomen. Vandaag moet alles veel vroeger gepland worden.”

Criteria voor certificering

De bedoeling van het Gateway2Britain-label is om kmo’s duidelijk te maken dat dienstverleners hen een aantal garanties bieden. Aan welke voorwaarden moeten logistieke dienstverleners precies voldoen? Kris Neyens, Manager Internationalisering bij VIL: “Ze moeten minimale dienstverlening aanbieden, deelzendingen vervoeren, regelmatig vertrekken en een aantoonbaar trackrecord hebben. Wat ook heel belangrijk is, is het verstrekken van een transparante en betrouwbare prijs binnen de twee werkdagen.”

Het vervoer moet door-to-door kunnen gebeuren. Neyens: “De kmo’s weten waar ze bij de vergunde laadplaatsen goederen kunnen aanleveren. De garantie is er dat de goederen bij de eindklant worden afgeleverd en niet ergens in een depot.”

Impact van Brexit

Het zal niemand verbazen dat de impact van Brexit significant was voor Vlaamse bedrijven. “In januari 2021 was er bijna een paniekreactie,” aldus Neyens. “Uit een enquête bleek dat er in het eerste kwartaal een 6% omzetdaling was en 5% kostenstijging. Vandaar dat we vanuit VIL hebben nagedacht wat we daaraan konden doen en hoe we bedrijven konden helpen bij het handeldrijven met het Verenigd Koninkrijk.”

De Europese Unie draagt bij in het budget voor een project als Gateway2Britain. De BAR-middelen (Brexit Adjustment Reserve) konden hiervoor worden benut en in de vorm van een subsidie via VLAIO worden aangevraagd. “Met de lancering van het kwaliteitslabel wordt de eerste pijler gerealiseerd van het Gateway2Britain-project. Hierdoor zullen de export- en importvolumes herstellen én toenemen in de toekomst,” aldus Jo Brouns, Vlaams minister van Economie, Innovatie en Landbouw.

Voor al wie meer informatie wil over dit project en de certificering, ga naar https://www.gateway2britain.be/.

lees ook

Aankomende Events

ONTVANGT U ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF NOG NIET? MELD JE DAN NU AAN!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
transport media logo