Wegtransportmarkt zal nauwelijks groeien in 2024

Volgens de experts van Ti Insight zal de Europese markt voor goederenvervoer over de weg in reële termen licht groeien met 1,4%, na in 2023 met 0,3% te zijn gekrompen. Achter deze cijfers gaat echter een hardere realiteit voor transportbedrijven schuil. De nominale marktgroei in 2023 bedraagt namelijk -4,1%, wat meer overeenkomt met de realiteit van de transportvolumes.

Hoewel de Europese economie in 2023 naar verwachting met 0,7% zal groeien, schrijft Ti Insight de daling van de markt toe aan de daling van de import (-4,6% in het derde kwartaal van 2023 vergeleken met het tweede kwartaal van 2023) en de export (-1,2% in dezelfde periode). De index voor de industriële productie daalt ook sinds januari 2023, net als de index voor de detailhandelsactiviteit. Zowel DSV (-1,1%) als DB Schenker (-2,7%) melden dalende inkomsten voor hun wegtransportdivisies, ondanks stijgende transportprijzen.

Ti Insight wijst ook op de verschillende factoren die de transporttarieven hoog houden, ondanks de zwakke vraag:

  • de arbeidskosten voor alle 27 EU-landen zijn in het tweede kwartaal van 2023 met 8,3% gestegen ten opzichte van het tweede kwartaal van 2022
  • onderhoudskosten zijn gestegen met 4,5 %
  • tolgelden en kilometerheffingen met 4,0 %
  • financierings- en verzekeringskosten met 4,3 %
  • algemene kosten met 6,9 %
  • alleen de gemiddelde brandstofprijs daalde met 18,2% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.

 

De prognose van Ti Insight voor 2024 is nauwelijks optimistisch: “Veel factoren, zoals inflatie, toenemende beschikbare transportcapaciteit, afnemende vraag, stijgende operationele kosten en chauffeurstekorten, leiden tot een vertraging van het goederenvervoer over de weg in de nabije toekomst. Hoewel het huidige scenario duidt op een stagnerende groei in de Europese wegtransportmarkt, zouden sectoren zoals e-commerce een van de redenen kunnen zijn voor een positieve groei in de toekomst. De langetermijnvooruitzichten voor de e-commerce-industrie blijven optimistisch en ondanks kortetermijnfluctuaties is de algemene trend stijgend tot 2027”.

lees ook

Aankomende Events

ONTVANGT U ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF NOG NIET? MELD JE DAN NU AAN!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
transport media logo