Elektrificatie truckparkings creëert ‘groene corridor’ tussen Antwerpen en Zeebrugge

Elektrificatie staat hoog op de agenda bij de aanleg van de nieuwe vrachtwagenparking in de haven van Zeebrugge. Port of Antwerp-Bruges wil met voldoende laadpunten op de truckparkings van Antwerpen en Zeebrugge mogelijk maken dat elektrische vrachtwagens die pendelen tussen beide havenzones aan beide uiteinden van het traject stroom kunnen tanken. 

In Zeebrugge is het de groep Aers die zal instaan voor de exploitatie van de nog te bouwen truckparking aan de A11, afslag 19  Zeebrugge. Volgens Port of Antwerp-Bruges zijn de voorbereidende werken, waaronder het ophogen van de bermen, volop aan de gang. Verwacht wordt dat de parking open gaat in het voorjaar van 2025. Snelladers en milieuvriendelijke brandstoffen zoals BioLNG maken deel uit van het aanbod.

Op die manier wil het havenbedrijf werk maken van een ‘groene corridor’ voor e-trucks die pendelen tussen Antwerpen en Zeebrugge. Het is, gelet op de haalbare actieradius van de huidige generatie elektrische vrachtwagens,  van groot belang dat chauffeurs snel kunnen bijladen aan beide uiteinden van het traject.

Voor de parkings in Antwerpen (Goordijk op de rechter-Scheldeoever en Ketenis op de linker-Scheldeoever) werd eerder een akkoord bereikt met de provider Milence voor de bouw van 30 elektrische laadpunten voor vrachtwagens. De eerste daarvan komen naar alle verwachting in mei van dit jaar in gebruik.

 

lees ook

Aankomende Events

ONTVANGT U ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF NOG NIET? MELD JE DAN NU AAN!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
transport media logo