Verkoop elektrische trucks stijgt sterk

De Europese fabrikantenorganisatie ACEA heeft haar analyse van de Europese markt voor zware vrachtvoertuigen in 2023 gepubliceerd. Het meest opvallende is de sterke stijging van de verkoop van elektrische vrachtwagens, vooral dankzij Nederland en Duitsland. Ook de prestaties van de Belgische markt op dit gebied zijn opmerkelijk.

Over het geheel genomen beleefde de Europese vrachtwagenmarkt in 2023 een inhaalslag, omdat de verschillende problemen die de productiviteit van de fabrieken beïnvloeden, successievelijk werden opgelost. Als gevolg daarvan werden 346.986 eenheden geregistreerd, wat neerkomt op een stijging van 16,3% ten opzichte van 2022. Dit resultaat is echter misleidend, want de vraag daalde het hele jaar door, zoals de Volvo Groep onlangs heeft bevestigd.

Diesel neemt nog steeds het leeuwendeel van deze inschrijvingen voor zijn rekening, maar zijn marktaandeel is licht gedaald. Het bedraagt nu 95,7%. De rest is verdeeld tussen voertuigen op gas (2,8%) en elektrische voertuigen (1,5%). Het aantal inschrijvingen van elektrische voertuigen steeg met 234% tot 5.279 eenheden, dankzij spectaculaire stijgingen in Nederland (+889,7%!) en Duitsland (+169,8%). Bij onze noorderburen is de stijging vooral toe te schrijven aan lichte vrachtwagens (van 3,5 tot 16 ton), wat waarschijnlijk een gevolg is van de maatregel – die wordt opgeschort – waardoor een elektrische bestelwagen van 4,25 ton met rijbewijs B mag worden bestuurd.

Tegen deze achtergrond behaalde België nog steeds een goed resultaat. Toegegeven, de verkoopvolumes van elektrische vrachtwagens blijven bescheiden (van 23 naar 102 eenheden), maar de stijging bedraagt 343%. Dit resultaat kan zeker worden toegeschreven aan de subsidies die in Vlaanderen worden toegekend. De verkoop van trucks op gas daalde daarentegen met 40,6% (van 143 naar 85 eenheden). Bijgevolg worden er nu meer elektrische dan gastrucks verkocht in ons land.

lees ook

Aankomende Events

ONTVANGT U ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF NOG NIET? MELD JE DAN NU AAN!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
transport media logo